Nobeli rahupreemia saab Euroopa Liit

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Norra Nobeli komitee otsuse järgi saab tänavuse rahupreemia Euroopa Liit.

Komitee põhjendas valikut Euroopa Liidu ajaloolise rolliga mandrite ühendajana ning demokraatia, rahu ja inimõiguste edendajana.

Euroopa Komisjoni esimees José Manuel Barroso ütles, et tegemist on suure auga kogu Euroopa Liidu jaoks, vahendas AFP.

Europarlamendi president Martin Schulz tundis Nobeli komitee otsuse pärast ülivõimast emotsiooni. Twitteri säutsu järgi on «Euroopa Liit ainulaadne projekt, mis asendab sõja rahuga ja vihkamise solidaarsusega».      

Norra ringhäälingu NRK oli varem lisaks Euroopa Liidule toonud tugevate kandidaatidena välja venelastest inimõiguslased.

Euroopa Liit on rahupreemiale kandideerinud varemgi. Uniooni on kiidetud näiteks Prantsusmaa ja Saksamaa partnerlussuhete ning ka teiste Lääne-Euroopa riikide suhete tugevdamise eest.

Nobeli komitee esimees Thorbjörn Jagland oli varem öelnud ajalehele Aftenposten, et otsus sündis üksmeelselt. «Ainus asi, mille ma võin avaldada, on see, et otsus sündis üksmeelselt. Valiku tegemine polnud eriti keeruline,» ütles ta.

Võimalike laureaatidena on varem mainitud ka vägivallatu vastupanuliikumise veterani ameeriklast Gene Sharpi ja Vene inimõiguste organisatsiooni Memorial.

Nobeli komitee sai rahupreemia kandidaatide osas enam kui 230 ettepanekut.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles