Briti press ilgub Nobeli rahupreemia kallal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia ajalehed ei jätnud täna ütlemata, mis britid Euroopa Liidule Nobeli rahupreemia määramisest arvavad, ja naeruvääristasid «mandrinaabreid», nagu jaksasid.

«EL teeb nalja!» imestab kõmuleht Sun konservatiivide eksrahandusministrit Norman Lamonti tsiteerides. Endine minister leiab, et Nobeli rahupreemia ELile andmine on naeruväärne ja absurdne.

«Nobeli rahupreemia on idiootsus,» kuulutab parempoolne Daily Mail, kõrval foto natsikostüümides kreeklastest, kes Ateenas Saksa kantsleri Angela Merkeli külaskäigu ajal ELi poolt peale sunnitud kasinusmeetmete vastu protestivad.

Lehe kommentaator Max Hastings ütleb, et maailma mainekaim auhind eurotsooni võlakriisi ajal on «enam kui satiir». Nobeli žürii teeb ELi üle halba nalja, leiab ta.

Daily Telegraph küsib juhtkirjas: «Kas Alfred Nobeli pärijatel ei oleks ehk aeg oma raha tagasi küsida?»

Ka vasakpoolne Independent kasutab Nobeli rahupreemia absurdsuse illustreerimiseks Kreeka meeleavaldajaid rusude keskel pisargaasipilves, vürtsitades seda Norra Nobeli-komitee tsitaadiga: «Ainulaadne projekt, mis asendas sõja rahuga».

Timesi hinnangul on preemia «frivoolne» ja Euroopa projektist saanud tänaseks «utopistlik skeem Euroopa mandri ümbertegemiseks».

Konservatiivne Daily Telegraph küsib juhtkirjas: «Kas Alfred Nobeli pärijatel ei oleks ehk aeg oma raha tagasi küsida?»

Lehe sõnul ei ole EL andnud suurimat panust mitte diplomaatiasse, vaid komöödiasse.

Ainsana jagub kiidusõnu ajalehel Financial Times, kuid ka see leiab, et Nobeli komitee tunnustab õigusega ajaloolist saavutust.

Briti valitsuskoalitsiooni juhterakonna konservatiivide paremtiib nõuab juba mõnda aega peaminister David Cameronilt referendumit Suurbritannia ja Euroopa Liidu suhete muutmise üle või liidust hoopis lahkulöömiseks. Cameron ise on korduvalt öelnud, et eurotsooni kriis kahjustab Suurbritannia madalseisus majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles