Venelased ei salli NATOt, kuigi ei tea, mis see on

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelased ei salli NATOt, kuigi ei tea, mis see on.
Venelased ei salli NATOt, kuigi ei tea, mis see on. Foto: Reuters / Scanpix

Kuuskümmend protsenti venemaalasi ei salli NATOt, ent iga kolmas ei teagi, mis Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioon üldse on, selgus täna avaldatud küsitlustulemustest.


Viimase kolme aastaga on venemaalaste ettekujutus NATOst suuresti muutunud, teatas vastavaid uurimusi teinud ülevenemaaline avaliku arvamuse uurimise keskus, vahendas Interfaxi teadet uudisteagentuur BNS.

Kui 2006. aastal oli 26 protsenti venemaalastest arvamusel, et NATO kaitseb ja edendab ennekõike Ameerika Ühendriikide huve, 24 protsenti küsitletuist pidas aga seda massihävitusrelva leviku vastu võitlevaks organisatsiooniks, siis nüüd on niisugusel arvamusel vastavalt 41 ja 13 protsenti vastanuist.

Nüüd kaldub üha suurem hulk venemaalasi arvama, et NATO missioon seisneb agressiivses sõjalises tegevuses teiste riikide suhtes. 2006. aastal oli seda meelt 21 protsenti, nüüd 31 protsenti küsitletuist.

Kolme aastaga on poole võrra (21-lt kümne protsendini) kahanenud venemaalaste osakaal, kelle meelest on NATO ülesandeks võidelda narkoäri ja organiseeritud kuritegevusega. Samuti on 17-lt kümne protsendini vähenenud nende venemaalaste osakaal, kes näevad Põhja-Atlandi alliansi rolli rahuvalvetegevuses.

12 protsenti venemaalasi leiab, et NATO on külma sõja igand. Kuus protsenti küsitletuist arvas, et selle organisatsiooni missioon seisneb sõjapidamiskogemuste vahetamises teiste riikidega (2006. aastal arvas nõnda 13 protsenti küsitletuist).

Märtsi lõpus läbiviidud küsitlusest tuli välja, et 34 protsenti ei tea üldse, mis NATO on. Seejuures teadis 35 protsenti vastanutest öelda, et see on mitme riigi sõjaline blokk.

Üheksa protsenti küsitletuid peab NATOt teiste riikide asjadesse sekkuvaks agressiivseks sõjaliseks liiduks või siis USA sõjaliseks organisatsiooniks, seitse protsenti arvab NATO olevat rahvusvahelise liidu ning kuus protsenti Venemaa vastu moodustatud sõjaliseks liiduks. Kolme protsendi hinnangul on tegemist rahuvalveorganisatsiooniga ning üks protsent küsitletuist ei näe sellel moodustisel üldse mingit mõtet.

58 protsenti venemaalasi suhtub Põhja-Atlandi alliansisse negatiivselt, positiivset suhtumist väljendas ainult kaheksa protsenti vastanuist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles