Moldova valimistel võimupööret ei toimunud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova ajateenistujad valimisjaoskonnas.
Moldova ajateenistujad valimisjaoskonnas. Foto: Reuters / Scanpix

Eile Moldovas peetud parlamendivalimistel võidutsesid kommunistid, kes kogusid esinduskojas absoluutse enamuse.


President Vladimir Voronini juhitav Moldova kommunistlik partei kogus 49,92 protsenti häältest ja edestas lähimaid rivaale mäekõrguselt. Valimiskomisjoni teatel kogus Liberaalne partei 12,9 ja Liberaaldemokraatlik erakond 12,24 protsenti häältest, vahendas AFP.

President Voronini juhtimisel 2001. aastal venemeelsetena võimule tulnud kommunistid saavad 101-kohalises parlamendis 62 või 63 kohta. See on piisav selleks, et president Voronin saaks riigipea ametis jätkata, kuna presidendi valimiseks on vajalik koguda kolm viiendikku häältest ehk 61 rahvasaadiku toetus.

Kuue protsendilise valimiskünnise ületas kokku neli erakonda ja paljud väiksemad parteid jäid parlamendist välja. Euroopa Liit on korduvalt kritiseerinud Moldova võimude otsust tõsta valimiskünnist, kuna see ohustab opositsiooniliste jõudude pääsemist parlamenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles