Putin: energiaotsuseid ilma Venemaata teha ei saa

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin riigiduuma ees aru andmas.
Vene Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin riigiduuma ees aru andmas. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa ei lase end kõrvale jätta rahvusvahelistest läbirääkimistest energeetika vallas ning jätkab juba alustatud suurprojektide elluviimisega, kinnitas täna peaminister Vladimir Putin.

Putin teatas riigiduuma ees esinedes, et katsed jätta Venemaa välja üleilmse iseloomuga otsuste tegemise protsessist, eriti energiasfääris, takistavad edasiliikumist, vahendas AFP.

Ilmselt vihjas peaminister sellega hiljutisel kokkuleppele Ukraina ja Euroopa Liidu vahel esimese gaasitransiidi süsteemide uuendamiseks, mis Moskvat vihastas. Tema sõnul sellised püüdlused, millega eiratakse Venemaa legitiimseid huve, tulemusi ei too.

Putin märkis sõnavõtus sedagi, et mitte kõik maailmas ei ole huvitatud selliste projektide realiseerimisest, nagu Nord Stream, South Stream, Kaspia-äärne gaasijuhe ja Burgas-Alexandroupoli naftajuhe, kuid see ei vähenda nende tähtsust.

Venemaa võimud on valitsusjuhi sõnul endiselt veendunud nende projektide majanduslikus põhjendatuses ja rangetele keskkonnanõuetele vastavuses, samuti selles, et need tugevdavad globaalset energiajulgeolekut. «Me viime neid edasi ellu,» kinnitas peaminister duumasaadikutele.

Putini sõnul on märgata ka Vene majanduse energiakulukuse vähenemist - mullu viie protsendi võrra, mis tema hinnangul tähendab, et majandus on muutumas vähem pillavaks ehk seega konkurentsivõimelisemaks.

Praktiliselt kõigi strateegiliste ressursside (nafta, gaas, kuld, metallid) osas on tagatud täielik mineraaltoormebaasi taastootmine, seejuures tuleb maapõueuuringuteks iga riigivahenditest eraldatud rubla kohta kaheksa korda rohkem erainvesteeringuid, vahendas peaministri edastatud andmeid RIA Novosti.

Eelmisel aastal alustati tööstuslikku tootmist uues Ida-Siberi naftaregioonis ning käiku on lastud esimene lõik sealt Vaikse ookeanini kulgema hakkavast naftajuhtmest, mis juba paari nädala jooksul jõuab Hiina piirini ja liigub sealt edasi, teatas Putin, kes ei täpsustanud siiski, millal hakatakse selle trassi kaudu naftat kütusenäljas naaberriiki pumpama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles