Fukushima kalad on söögiks kõlbmatud

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostja Tokyo Tsukiji turul uurimas tuunikala.
Ostja Tokyo Tsukiji turul uurimas tuunikala. Foto: SCANPIX

Möödunud aastal Fukushima tuumaelektrijaama õnnetuse tagajärjel keskkonda vabanenud radioaktiivne saaste mõjutab endiselt kohalikku kalapopulatsiooni.

Jaapani keskkonnaministeeriumi töötajad võtsid Fukushima lähedalt tänavu juunis ja juulis proove, mille tulemustest selgub, et tuumajaama lähedalt püütud kalades leiduva radioaktiivse materjali hulk on turvalisest tasemest sada korda kõrgem, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Testi tulemused näitasid, et kalades oli tseesiumi 4400 kuni 11 400 Bq/kg, mis on turvaliseks peetavast normist 100 Bq/kg umbes sada korda rohkem.

USA merekeemik Ken Buessleri sõnul on koguni ligemale 40 protsenti Fukushima ümbruse kaladest söögiks kõlbmatud. Buessler ei osanud hinnata, kui kaua katastroof sealset mereelu mõjutab.

11. märtsil 2011 raputas Jaapani kirdeosa riigi kõigi aegade tugevaim maavärin magnituudiga üheksa. See vallandas katastroofilise hiidlaine, mis pühkis minema terveid külasid ja linnu. Elu kaotas üle 19 000 inimese.

Tsunami põhjustas ka ohtliku radiatsioonilekke Fukushima 1. tuumaelektrijaamas, misjärel evakueeriti piirkonnast kümneid tuhandeid inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles