Colombia mässulised kuulutasid välja relvarahu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia revolutsioonilise sissirühmituse FARC pealäbirääkija Ivan Marquez täna Havannas.
Colombia revolutsioonilise sissirühmituse FARC pealäbirääkija Ivan Marquez täna Havannas. Foto: SCANPIX

Colombia revolutsioonilise sissirühmitus FARC kuulutas täna ühepoolselt välja kaks kuud kestva relvarahu.

«Juhtkond on andnud käsu peatada kõik sõjalised operatsioonid valitsusvägede vastu,» märkis FARCi delegatsiooni esindaja rahukõnelustel Ivan Marquez uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Marqueze sõnul jõustub relvarahu südaööst ning kehtib kuni 20. jaanuarini.

Rahukõnelused alates 1964. aastast käiva konflikti lahendamiseks algasid läinud kuul Norra pealinnas Oslos. Läbirääkimiste teine voor toimub aga Kuuba pealinnas Havannas, kus pooled pidasid pool aastat ka salajasi kõnelusi.

Keskvalitsus pole FARCi tänast avaldust kommenteerinud.

FARCi mässuliste positsioon on viimastel aastatel märgatavalt nõrgenenud. Murrang võitluses toimus pärast president Alvaro Uribe võimuletulekut 2002. aastal. Võitlejate arv ja rahva toetus vasaksissidele on vähenenud jätkuvalt ka 2010. aastal võimule tulnud Santose ametiajal.

Colombia võimude andmetel võitleb Farci ridades keskvõimu vastu alla 10 000 mässulise, lisaks jätkab võitlust ka teine sissirühmitus Rahvuslik Vabastusarmee (ELN), mille ridadesse kuulub hinnanguliselt 3500 võitlejat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles