Arvatav «natsivalvur» palus kohtul väljasaatmine peatada

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arvatav natsi-Saksamaa surmalaagri valvur John Demjanjuk esitas USA kohtule küll apellatsiooni, kuid võimud on tema väljasaatmiseks Saksamaale alustanud ettevalmistuste tegemist.


89-aastast Ukraina päritolu Demjanjuki, kes siirdus elama USAsse pärast Teist maailmasõda, süüdistatakse sõja ajal okupeeritud Poolas asunud Sobibori surmalaagri valvurina töötades tuhandete juutide massimõrvas osalemises, vahendas AFP.

1952. aastal USAsse emigreerunud Demjanjukilt, kes vahetas oma eesnime Ivanist Johniks, võeti USA kodakondsus ära eelmisel aastal ning märtsis alustasid Ühendriikide ametiisikud menetlust tema maalt väljasaatmiseks. 

Demjanjuki advokaadid taotlevad Ohio apellatsioonikohtus aga eelmisel nädalal tühistatud väljasaatmistõkendi taastamist ning selle tühistamise õiguspärasuse uurimist. Samuti viitavad Demjanjuki kaitsjad mehe kõrgele vanusele ja viletsale tervisele. 

Demjanjuk anti 1977. aastal välja Iisraelile ja teda ootas poomine, kuid juudiriigi ülemkohus tühistas otsuse viis aastat hiljem tõendite puudumise tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles