Valgevene aktivistid leidsid maa seest Stalini monumendi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene kommunistide demonstratsioon Minskis novembris 2012. Esiplaanil Jossif Stalini portree.
Valgevene kommunistide demonstratsioon Minskis novembris 2012. Esiplaanil Jossif Stalini portree. Foto: SCANPIX

Valgevene ühiskondliku liikumise aktivistid leidsid üles Jossif Stalini mälestusmärgi, mis oli demonteeritud ja maha maetud.

NSVLi ja kunagist kommunistlikku parteid toetava liikumise sekretär-koordinaator Leonid Školnikov keeldus Interfaxile kuju asukohta avalikustamast, kuna tema kartusel võivad mõned selle üles kaevata ja hävitada.

«Iseseisvalt ei saa me kaevetöödega alustada, kuna selleks peab saama kohalikelt ametivõimudelt loa. Meie teeme seda siis, kui oleme kogunud raha ja kui riik otsustab, et Stalinile tuleks mälestusmärk püsti panna,» jutustas aktivist.

Školnikov selgitas, et see on väga suur mälestusmärk, kuid tegemist pole pronkskujuga, mis kunagi asus Minskis Oktoobri väljakul.

Kümnemeetrine monument avati 21. septembril 1952 ja võeti maha 3. novembril 1961. aastal. Aktivistid otsisid selle matmispaika mitu aastat.

Vasakliikumise esindajad olid korduvalt kinnitanud, et ei kavatse mälestusmärki lihtsalt üles leida, vaid tahavad saavutada ka selle püstitamise ühele tänavale Minskis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles