India vägistamisprotsessil kuulati esimest tunnistajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India lipuvärvidesse riietunud meeleavaldaja.
India lipuvärvidesse riietunud meeleavaldaja. Foto: SCANPIX

Viis New Delhi meest, keda süüdistatakse 23-aastase füsioteraapiatudengi röövimises, vägistamises ja tapmises, kuulsid täna oma kohtuprotsessi esimest tunnistajat, kelleks oli tol saatuslikul detsembriõhtul ohvriga kaasas olnud 28-aastane meessõber.


Tunnistaja saabus Saketi ringkonnakohtusse ratastoolis, sest ei saa kallaletungi tagajärjel siiani korralikult kõndida. Süüaluste kaitsjad saavad teda küsitleda homme. Lisaks temale peaks samal protsessil ütlusi andma umbes 80 inimest.

Tapetud tudengineiuga kaasas olnud mehe isa, kes temaga kohtus käis, ütles AFP-le: «Mu poeg läheb ükskõik kui kaugele selleks, et süüdlased saaksid karistuse.»

Täna sõidutati kohtukompleksi ka buss, kus rünnak toime pandi.

Rünnaku naisohver suri 29. detsembril Singapuri haiglas saadud sisemistesse vigastustesse. Kummagi jõugu kätte sattunud inimese nime ei saa õiguslikel põhjustel avalikustada.

Kõik viis kohtualust – Ram Singh, Mukesh Singh, Pawan Gupta, Vinay Sharma ja Akshay Thakur – eitavad süüdistusi, mille hulgas on mõrv, grupivägistamine, inimrööv ja asitõendite hävitamine. Süüdimõistmise korral võib neid oodata surmanuhtlus.

Nendega kaasas olnud kuues ründaja on noortekohtu all, sest on 17-aastane. Teda ähvardab maksimaalselt kolmeaastane vangistus.

Prokuröride sõnul on neil rohkelt asitõendeid, mida toetavad kahtlusaluste mobiiltelefonivestluste lindistused, tunnistus, mille naisohver enne surma anda suutis, ja tunnistus, mille andis tema meessoost kaaslane.

Kaitsjad väidavad meedia teatel ilmselt seda, et kohtutõendid on fabritseeritud ja kiirustamine protsessiga on viinud ebaturvalise õigusemõistmiseni.

Ajakirjanikel on kohturuumis toimuva kajastamine keelatud. Samuti ei tohi protsessil osalevad advokaadid meediaga rääkida.

BBC teatel jälgitakse seda protsessi kõikjal üle India. Mitmel pool riigis on toimunud suuri meeleavaldusi selle vastu, kuidas seal koheldakse naisi ning kuidas politsei ja õigussüsteem seksuaalkuritegevusse suhtuvad.

Pühapäeval allkirjastas India president Pranab Mukherjee uue vägistamisvastase seaduse, mis tõstis grupivägistamises osalenute miinimumkaristust ja lubab selle kuritöö maksimumkaristusena äärmuslikel juhtudel surmanuhtlust.

Naiste organisatsioonid aga leiavad, et uus seadus on ebapiisav ning vaja oleks ka õigusakte abielusisese vägistamise ja India julgeolekujõudude seksuaalrünnakute vastu konfliktipiirkondades.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles