Mehhikos tabati vägivaldse narkojõugu boss

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko politsei eriüksuslased.
Mehhiko politsei eriüksuslased. Foto: Reuters / Scanpix

Mehhikos arreteeriti üks tagaotsitumad narkoparuneid, uimastikaubandusega tegeleva vägivaldse rühmituse Los Zetas üheks juhtfiguuriks peetav Gregoria Sauceda Gamboa.

Sauceda Gamboa nime leiab ka märtsis avaldatud kõige tagaotsituimate narkokaubitsejate nimekirjast, kuhu kantud veerandsaja isiku tabamise eest pakutakse tasuks kuni 2,1 miljonit USA dollarit pea pealt, vahendas Associated Press.

Mehhiko politsei teatel saadi Sauceda Gamboa kätte põhjapiiri ääres asuvast Matamorose linnast tänu vihjetele ja luureinfole ning haarangu käigus konfiskeeriti ka viis tulirelva ja üle 4500 laengu laskemoona.

Maailma tähelepanu keskmes praegu oleva seagripi puhangu tõttu kandis kardetud narkoparun kaitsemaski, kui ta meedia ette talutati. Lisaks temale peeti kinni ka üks naine, kes võib ilmselt olla Gamboa abikaasa, ning veel üks mees.

Sauceda Gamboa on endine politseiuurija, kes mängis kuraditosina aasta eest olulist osa Mehhiko lahe narkokartelli loomisel ning sai oma vägivaldse iseloomu tõttu ülesandeks võitlemise rivaalitseva Vaikse ookeani kartelliga, kinnitavad uurijad.

Mehhiko lahe kartell veab igal kuul üle USA piiri keskmiselt 10 tonni kokaiini ja 30 tonni marihuaanat. Los Zetas on kartelli palgaarmeena tegutsev relvastatud tiib. Sauceda Gamboa isiklik roll narkokaubanduses on viimastel aastatel politsei kinnitusel vähenenud, ehkki lühiajaliselt oli ta varem rühmituse juht.

Zetade hingele pannakse suurt osa viimaste aastate narkosõdades kaotatud inimeludest. Mehhiko tagaotsituimate narkoparunite nimekirjas on 24 isikut ning neile lisaks avaldatud natuke vähem tähtsate kaubitsejate nimekirjas veel 13 isikut. Kokku on neist praeguseks tabatud viis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles