USA ei välista Põhja-Korea terrorinimekirja lisamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed Jaapanis Osakas vaatamas teleuudist Põhja-Korea tuumakatsetusest.
Inimesed Jaapanis Osakas vaatamas teleuudist Põhja-Korea tuumakatsetusest. Foto: SCANPIX

USA ei ole veel otsustanud, kas lisada Põhja-Korea terrorismi toetavate riikide musta nimekirja, kuid see on pidevalt kaalumise all, teatas reedel Ühendriikide kõrge riigiametnik.

USA esindajatekoda võttis reedel vastu resolutsiooni, millega mõisteti karmilt hukka sel nädalal aset leidnud Põhja-Korea tuumakatsetus.

Euroopa Liit (EL) kavandab Põhja-Korea vastu terve rea karmide sanktsioonide kehtestamist, mis peaksid sisaldama finantsmeetmeid, reisikeelde ning isikute varade külmutamist, ütlesid ka ühenduse diplomaadid reedel.

EL kavatseb ellu rakendada ÜRO-s heaks kiidetud sanktsioonid mõnedele Põhja-Korea režiimi isikutele ning kehtestada piirangud rahatehingutele ning kaubandussanktsioonid neile kaupadele, mis võivad olla seotud Pyongyangi ballistiliste rakettide ja tuumaprogrammiga, edastas allikas.

Eesti valitsus otsustas neljapäeval toetada Euroopa Liidu Nõukogu otsuse eelnõu, mis käsitleb piiravate meetmete kehtestamist Põhja- Korea suhtes.

ÜRO otsustas 22. jaanuaril laiendada Põhja-Koreale pärast eelmisi tuumakatsetusi 2006. ja 2009. aastal kehtestatud sanktsioone, lisades selle kosmoseagentuuri, ühe panga, neli kaubandusettevõtet ja neli isikut nimekirja, millele rakendatakse sanktsioone.

Põhja-Korea viis teisipäeval läbi maa-aluse tuumakatsetuse, kasutades selleks enda sõnul väiksemat seadeldist, mille plahvatusjõud oli varasemast suurem.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi hinnangul oli plahvatuse võimsuseks 6-7 kilotonni, mis on tunduvalt rohkem kui 2006. ja 2009. aasta katsetuste puhul. Ministeeriumi kõneisiku Kim Min-seoki sõnul tuvastasid seismoloogiaseadmed teadaoleva tuumapolügooni piirkonnas maavärina magnituudiga 4,9. Seni pole teada, kas tuumaseadeldises kasutati plutooniumi või uraani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles