Londonis vahistati äärmuslik islamivaimulik Abu Qatada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radikaalne islamivaimulik Abu Qatada.
Radikaalne islamivaimulik Abu Qatada. Foto: SCANPIX

Briti politsei vahistas kautsjonitingimuste rikkumises süüdistatuna radikaalse islamivaimuliku Abu Qatada ja otsis täna läbi tema elukoha, teatas siseministeerium.

Ministeeriumi sõnul pidasid terroritõrjepolitseinikud vaimuliku kinni reedel Londonis. Mõne päeva pärast teevad võimud järjekordse katse ta Jordaaniale välja anda.

Suurbritannia on alates 2001. aastast püüdnud korduvalt 52-aastasest Abu Qatadast vabaneda. Vaimulik on mõistetud Jordaanias tagaselja süüdi terrorivandenõudes 1999. ja 2000. aastal. Süüdistajad nimetavad teda üheks tähtsamaks Al-Qaeda terrorivõrgustiku operatiivjuhiks Euroopas.

Viimased kümme aastat on Qatadal õnnestunud inimõigustele tuginedes väljaandmist vältida. Euroopa ja Briti kohtud on otsustanud, et Jordaanias tema vastu antud tunnistus võis olla piinamisega välja pressitud. Jordaania võimud on kinnitanud, et nende põhiseadus tagab õiglase kohtumõistmise.

Novembris otsustas immigratsiooniapellatsioonide komisjon, mis tegeleb tähtsamate terrorismi- ja väljasaatmisjuhtumitega, lasta tal Suurbritanniasse jääda ja vabastas ta kautsjoni vastu vahi alt.

Esmaspäeval vaidlustab valitsus selle otsuse apellatsioonikohtus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles