Põhja-Korea juhti püüti mõrvata?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un (keskel)
Kim Jong-un (keskel) Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea väljaande Joong Ang Ilbo andmetel püüdis üks grupeering Põhja-Koreas käimasoleva võimuvõitluse käigus riigi juhti Kim Jong-uni mõrvata.

Juhilt olevat tahetud elu võtta möödunud aastal pealinnas Pyongyangis.

Mõrvaplaan oli seotud Põhja-Korea luureorganisatsioonis käinud võimuvõitlusega. Selle juht Kim Yong-chol viidi siis kaks korda madalamale sõjaväelisele auastmele.

Kim Yong-choli peeti Kim Yong-uni üheks lähimaks liitlaseks. Joong Ang Ilbo andmetel andis ta isiklikult 2010. aasta märtsis käsu uputada Lõuna-Korea sõjaalus.

2012. aasta veebruaris sai Kim Yong-chol neljatähe kindraliks. Ta paljastas samas luures käinud võimuvõitluse ning selle tõttu kaotas ta ühe tärni. Novembris võeti talt veel üks tärn ära, temast sai siis kahe tärniga kindralleitnant. Lõuna-Korea luureallikate andmetel oli selle põhjuseks riigijuhi mõrvakatse.

«Luureorganisatsioonist eemaldatud ja madalamalse auastmele viidud inimesed võisid olla salamõrva katse taga,» teatas allikas.

Joong Ang Ilbo andmetel on Lõuna-Korea luureametnikud kindlad, et mõrvakatse tõttu on Kim Jong-un end ümbritsenud karmi käe poliitika pooldajatega ning asunud pingestama kahe Korea vahelisi suhteid.

Luureallikate sõnul püüab diktaator oma lähikonda valida ustavad isikud ning olla rahvale meele järele. Tegemist olevat kolmeastmelise plaaniga. Esimeses etapis ähvardab Põhja-Korea Lõuna-Koread, loomaks pilti, et sõda võib süttida ükskõik millal. Teises etapis saadab Põhja-Korea sõjaohule viidates välismaalased riigist välja.

Kolmandas etapis Põhja-Korea ründab Lõuna-Koread ja viisil, nagu oleks Lõuna-Korea seda provotseerinud.

«Kim Jong-un ei pruugi tegelikult sõda tahta. Kuid ta rõhub sellele, et oma rahva silmis kangelasena paista ja rahvast ühendada,» tõdes luureallikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles