Lõuna-Aafrika kardinal: pedofiilia on haigus, mitte kuritegu

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kardinal Wilfrid Fox Napier.
Kardinal Wilfrid Fox Napier. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika katoliku peapreestri Wilfrid Fox Napier hinnangul on pedofiilia puhul tegi psühholoogilise haigusega mitte kuritegeliku seisundiga.

Lõuna-Aafrika kardinal sõnas BBC-le antud intervjuus, et inimesed, keda lapsena ise pilastati ja kes seejärel ise lapsi pilastama hakkavad, peaksid arsti vastuvõtule minema.  

Kardinal Napier viitas Stephen Nolanile antud usutluse käigus sellele, et pedofiilia on psühholoogiline seisund, häire.

«Mida häiretega peale hakata? Peab pingutama ja üritama neist lahti saada. Kui mina näiteks võtan normaalse inimesena vastu otsuse seadust rikkuda, teades ise, et ma seda teen, siis mulle tundub, et mind peaks karistatama,» sõnas Napier ja lisas, et teab ise vähemalt kaht preestrit, keda oli lapsena seksuaalselt ahistatud ja kellest said hiljem ise pedofiilid.

«Ära tule mulle ütlema, et sellised inimesed on kriminaalselt samal moel vastutavad kui näiteks keegi, kes otsustab midagi sellist teha. Ma ei usu, et saab sellist seisukohta võtta, ütlemaks, et see inimene väärib karistust. Talle endale oli kahju tehtud,» ütles Napier.  

Kardinali väljaütlemised sattusid kiiresti kriitikatulva alla.

Barbara Dorres, keda lapsena preester seksuaalselt ahistas, sõnas BBC-le, et pedofiiliat võib haiguseks pidada, kuid tegu on ka kuriteoga. «Ja kuritegude eest karistatakse, kriminaalid võetakse selle eest vastutusele, mida nad tegid ja teevad,» sõnas naine. Praegu töötab Dorres preestite poolt ahistatute toetusvõrgustikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles