Radikaalne islamivaimulik võitis kohtus taas Briti võime

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radikaalne islamivaimulik Abu Qatada.
Radikaalne islamivaimulik Abu Qatada. Foto: SCANPIX

Äärmuslik islamivaimulik Abu Qatada, kelle Briti võimud tahtsid loovutada Jordaaniale, saavutas ka täna apellatsioonikohtus võidu, kuna kohus keelas tema väljasaatmise.

«See pole tee lõpp. Valitsus toetab jätkuvalt Abu Qatada väljasaatmist,» märkis Briti siseministeerium mikroblogivõrgustiku Twitter kontol pärast seda, kui apellatsioonikohus oli langetanud otsuse, mis ei luba Qatadat välja anda, vahendas uudisteagentuur AFP.

Otsust tähendab, et Briti võimud peavad Qatada ilmselt vabastama. Mees peeti viimati kinni alles kahe nädala eest, kuna kautsjoni vastu vabastatud vaimulik rikkus väidetavalt talle kehtestatud nõudeid ning teda seostatakse käimasoleva juurdlusega, mis puudutab ekstremistliku materjali internetis. BBC teatel viibib Qatada praegu Belmarshi vanglas.

52-aastane jordaanlane, väitis kohtus, et tema elu satub ohtu ning teda ähvardab piinamine, kui ta Jordaania võimudele välja antakse. Kodumaal süüdistatakse Qatadat pommirünnakute kavandamises ning ta on tagaselja terrorismis süüdi mõistetud.

Mullu jaanuaris keelas Euroopa inimõiguskohus pärast kuus aastat väldanud kohtulahinguid Briti võimudel sidemetes 11. septembri terrorirünnakute korraldajatega seostatava Qatada Jordaaniale välja anda.

Briti võimud jätkasid püüdlusi tema väljasaatmiseks, kuid riigi immigratsiooniapellatsioonide erikomisjon (SIAC) otsustas novembris, et Qatadat ei tohi välja anda. Briti võimud kaebasid SIACi otsuse edasi, kuid nende apellatsiooni ei rahuldatud. Võimud võivad pöörduda veel Briti kõrgeima kohtu poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles