Poola rahandusminister muudaks referenduminõudeid

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jacek Rostowski.
Jacek Rostowski. Foto: SCANPIX

Poola rahandusminister Jacek Rostowski peab tõenäoliseks rahvahääletuse korraldamist eurotsooniga ühinemise küsimuses, kuid muudaks samas referenduminõudeid.

Rostowski sõnul peab euroalaga liitumisel olema ka Poola ühiskonna toetus, mistõttu ei pea rahandusminister ka referendumi korraldamist vastuvõetamatuks tingimuseks, vahendas Warsaw Business Journal.

Samas oli Rostowski seisukohal, et kui eurotsooniga liitumise küsimuses korraldatakse rahvahääletus, võiks muuta selle nõudeid nii, et referendumil ei peaks osalema vähemalt pooled valimisõiguslikest kodanikest. Teisisõnu sooviks Rostowski, et otsus oleks legitiimne vaatamata sellele, kui palju inimesi rahvahääletusel osaleb.  

Rahandusminister lisas, et otsust, millal Poola euroalaga ühineb, ei langetata siiski lähiajal.

Läinud nädalal andis Poola peaminister Donald Tusk mõista, et referendumi korraldamine on võimalik. Samas seadis ta tingimuseks, et rahvahääletust nõudev opositsioon toetaks põhiseaduse muutmist, mis on vajalik rahvusvaluutast zlotist loobumiseks.

Põhiseaduse muutmise protsessi algatamiseks vajab valitsus kahekolmandikulist enamust parlamendi alamkojas, mis tähendab, et seda peavad toetama ka suurima opositsioonierakonna saadikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles