Tiibeti varingu alt on seni leitud 36 surnukeha

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad otsivad koerte abil Tiibetis varingu alla jäänud kaevureid.
Päästjad otsivad koerte abil Tiibetis varingu alla jäänud kaevureid. Foto: SCANPIX


Praeguse seisuga on leitud 36 surnukeha ning otsingud jätkuvad, samal ajal kritiseeritakse mitteametlikul tasandil Hiina kaevanduspoliitikat.
 


Hiina riikliku Xinhua uudisteagentuuri kinnitusel on maalihke tulemusel varingu alla jäänud 83 kullakaevurist veel kellegi elusana leidmise tõenäosus minimaalne, edastab CBC.

Hiina riikliku meedia andmetel on kaks kadunud töölistest tiibetlased ning kaks naised.

Kaevurid on maetud kuni 30 meetri paksuse pinnasekihi alla. Neid otsib üle 4000 päästetöötaja.

Beijingi kinnitusel tuleb katastroofi põhjusi veel põhjalikumalt uurida, kuigi Hiina riiklik meedia on täpsustusi lisamata edastanud, et mudavaringu põhjustas loodusõnnetus.

Varing toimus umbes 70 kilomeetri kaugusel Tiibeti pealinnast Lhasast ning kattis ligi nelja ruutkilomeetri suuruse ala Gyama külast Maizhokunggari piirkonnas.

Reedene varing on tõmmanud tähelepanu Hiina intensiivsele kaevandustegevusele Tiibeti mägismaal ning tõstatanud mitmeid küsimusi selle mõjust kohalikule ökosüsteemile.

Hiina sotsiaalmeediast käis läbi tugev kriitika kaevandamistegevuse aadressil, ent suurem osa sellest eemaldati kiirelt tsensorite poolt.

Tiibeti elanik Btan Tundop märkis praeguseks eemaldatud blogipostituses, et Hiina riikliku kullafirma tütarettevõte Tibet Huatailong Mining Development Co. Ltd. domineerib terves piirkonnas. «Kogu Maizhokunggar on Hiina riikliku kuulafirma poolt üle võetud. Kohalikud leiavad, et küla nimi võiks sama hästi olla juba ka Huatalong», kirjutas ta.

Hiina valitsus on tegelenud kaevandamise ja teiste tööstuharude arendamisega Tiibetis, et toetada selle majanduskasvu ning elustandardi tõusu. Piirkonnas on külluslikud vase, kroomi, boksiidi ning teiste väärtuslike mineraalide ja metallide varud.

Tiibet on jätkuvalt üks Hiina vaesemaid piirkondi, kuigi sealt pärineb suur osa Hiinas toodetavatest mineraalidest. Hiinavastasuse üheks peamiseks põhjuseks piirkonnas on kohalikele elanikele jääv vähene kasum. Suurem osa toodetud tulust läheb riiklikele firmadele ning jõuab otseteed Bejingi.

Hiina riikliku meedia andmetel on president Xi Jinping ja peaminister Li Kequiang käskinud võimudel jõudu kokkuhoidmata teha kõik, mis nende võimuses, et päästetöid jätkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles