Homoabielu vastaste viimased pingutused Prantsusmaal

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samasooliste paaride abiellumise ja adopteerimise õigust käsitleva seaduse vastased eile Bordeaux' tänavatel meelt avaldamas.
Samasooliste paaride abiellumise ja adopteerimise õigust käsitleva seaduse vastased eile Bordeaux' tänavatel meelt avaldamas. Foto: AFP / Scanpix

Täna oodatakse Pariisi tänavale kümneid tuhandeid inimesi, kes on vastu järgmisel nädalal kinnitatavale homoabielude seadusele, mis lubaks samasoolistel paaridel ka adopteerimise.

Märtsis osales samasooliste abieluseaduse vastasel meeleavaldusel üle 300 000 inimese, ent täna tõenäoliselt selliseid rahvamasse ei kogune.

Seaduse toetajad on teatanud samal ajal toimuvast vastuaktsioonist.

Seaduse vastuvõtmise järel saaks Prantsusmaast 14. riik, kes seadustab samasooliste abielu. 13. oli möödunud nädalal Uus Meremaa.


Seaduse vastased marssisid Pariisis möödunud nädalal kolm päeva. Tulihingelised aktivistid, kellest mõned kandsid maske, laskusid ka kähmlustesse politseiga, kes arreteeris nädala jooksul neist enam kui sada. Kolmapäevasel marsil rünnati kaht ajakirjanikku ning teele ette jäänud autosid.

Seaduse vastased süüdistavad valitsust liigses kiirustamises selle vastuvõtmisel – seadusega tegeletakse kiirmenetluse korras, mis surub selle üle peetava debati vaid 25 tunni sisse.

Võrdse kohtlemise eest seisvad rühmitused on teatanud homoseksuaalide vastu suunatud verbaalse ja füüsilise vägivalla kasvust debati ajal. Kolmapäeval rünnati sealjuures kaht gay-baari.

Eile marssisid mitusada inimest Kirde-Prantsusmaal Nantes'i linnas, et endi sõnul avaldada meelt homofoobide loodud fašistlike hirmumeeleolude vastu.

Bordeaux's aga avaldasid eile oma meelsust sajad vilesid ja sarvi puhuvad ning panne taguvad homoabielude seadustamise vastased.

Hollande, kes pole hetkekski taganenud valimislubadusest homoabielud seadustada, on homofoobse vägivallapuhangu hukka mõistnud. Siseminister Manuel Valls hoiatas, et paremäärmuslikud organisatsioonid on infiltreerunud opositsiooniliikumistesse ning ärgitavad rahutustele.

Seadust toetab suurem osa valitsevatest sotsialistidest ning nende liitlased roheliste ja kommunistide erakonnast, selle vastu on konservatiivne opositsioonipartei UMP ja teised parempoolsed ning paremtsentristlikud erakonnad.

Seisukoht homoabielude suhtes on ametlikult ilmalikul ent valdavalt siiski katoliiklikul Prantsusmaal tekitanud tugevaid lahkarvamusi.

Protestimarss algab täna pärastlõunal 14:30 Eesti aja järgi ning sinna oodatakse 30 000 kuni 50 000 osalejat.

«Meil on veel vaid paar päeva, me ei lahku tänavatelt,» teatas protesti korraldaja Alberic Dumont.

«Valitsusest oli mõtlematu viidata alguses sellele, justkui see eelnõu lubaks homoseksuaalsetele paaridele ka meditsiinilist abi laste saamiseks,» ütles üks Prantsusmaa tuntumaid sotsiolooge Michel Wievorka.


Arvamusküsitlustest on korduvalt selgunud, et suurem osa Prantsusmaa elanikkonnast toetab samasooliste õigust abielluda, ent oluliselt vähemad toetavad homoseksuaalsete paaride õigust adopteerida.

Juhul kui seadus vastu võetakse, on homoabielude vastastel plaanis korraldada uus massikogunemine 26. mail, mille eesmärgiks oleks nõuda seaduse tühistamist ning homoabielude teemalist rahvahääletust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles