Haagi kohus saatis Venemaa heaks spioneerinud diplomaadi vangi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla.
Vangla. Foto: SCANPIX

Hollandi Haagi kohus mõistis 61-aastase eksdiplomaadi Raymond Poeteray süüdi Venemaa kasuks spioneerimises, karistades teda 12-aastase vangistusega.

Prokuratuur oli nõudnud 15-aastast vangistust, vahendas DutchNews.nl.

Kohtu andmetel toimetas mees Vene agentidele salajasi dokumente NATO ja Euroopa Liidu kohta. Haagi kohtu hinnangul ohustas Poeteray Hollandi ja selle liitlaste huve enam kui aasta jooksul. Jaanuarist 2009 kuni augustini 2011 teenis ta vähemalt 72 000 eurot.

Uudisteportaali andmetel hakkas ta Venemaa kasuks tööle 2008. aastal, mil oli suurtes võlgades.

Politsei pidas Hollandi välisministeeriumis konsulaarametnikuna töötanud Poeteray kinni märtsis 2012 seoses Saksamaal Stuttgardi kohtus pooleli oleva spionaažilooga.

Saksamaal algas jaanuari keskel kohtuprotsess Andreas ja Heidrun Anschlagi (saksa keeles «rünnak») üle, keda süüdistatakse Venemaa kasuks spioneerimises.

Abielupaar, kelle õigeid nimesid pole avalikustatud, võeti eri kohtades kinni 18. oktoobril 2011. aastal. Nende endi väitel on nad Olga ja Aleksandr Rost. Tegemist on ühe suurema spionaažiafääriga Saksamaal pärast külma sõja lõppu.

Haagi kohtu andmetel andis Poeteray salajased materjalid üle just kõnealusele abielupaarile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles