Armeenia rahvuslased põletasid genotsiidi aastapäeva eel Türgi lippe

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia rahvuslased eile õhtul Jerevanis Türgi lippu süütamas.
Armeenia rahvuslased eile õhtul Jerevanis Türgi lippu süütamas. Foto: SCANPIX

Tuhanded armeenlased kogunesid täna riigi pealinnas Jerevanis asuva memoriaali juurde, mälestamaks 98 aasta möödumist Osmani impeeriumis toimunud massitapmistest, mida Armeenia ise nimetab genotsiidiks.

Iga-aastast mälestustseremooniat kandsid üle kõik riiklikud televisioonikanalid ning tohutul hulgal inimesi suundus mälestusmärgi juurde, et asetada igavese tule kõrvale lilli, teatas uudisteagentuur AFP.

Eile öösel põletasid aga rahvusliku Dašnaktsutjuni partei noortetiiva liikmed Türgi lippe ja juhtisid ligi 10 000 osavõtjaga tõrvikurongkäiku läbi linna. «Iga tõrvik sümboliseerib meie igavest võitlust. Süütute ohvrite verd ei unustata kunagi,» sõnas AFP-le rongkäigul osalenud 23-aastane Ašot Kazarjan.

«Täna kummardame me süütute ohvrite mälestuse ees,» sõnas kahe kuu eest tagasi ametisse valitud Armeenia president Serž Sargsjan. Lisaks ründas ta Türgi seisukohta keelduda massitapmisi genotsiidiks nimetamast.

«Meie kohustus on rahvusvahelise kogukonna tähelepanu sellele juhtida, et genotsiidi eitamine on otsene jätk sellele samale kuritööle, lisas Sargsjan.

Möödunud aastal puhkes Ankara ja Pariisi vahel diplomaatiline vaidlus, kui Prantsusmaa võimud soovisid Armeenia genotsiidi eitamise kriminaliseerida. Riigi kõrgeim kohus otsustas aga, et seadus piiraks sõnavabadust ning oleks seega põhiseadusega vastuolus.

1915.-1916. aastal Väike-Aasias hukkus Armeenia väitel 1,5 miljonit armeenlast, Türgi hinnangul suri toona aga 300 000 kuni 500 000 armeenlast ja sama palju türklasi.

Üle 20 riigi maailmas on armeenlaste massilist tapmist tunnustanud genotsiidina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles