Rootsi tõmmati USAga seotud spionaažiskandaali

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide välisministeeriumi endist ametnikku Marta Rita Velazquezt (ka Marta Rita Kviele), kahtlustatakse spioneerimises Kuuba kasuks.

Puerto Ricos sündinud 55-aastane Velazquez elab alates 1998. aastast Rootsis ja tal on Rootsi kodakondsus. Ta on abielus välisministeeriumi kõrge ametnikuga. Stockholmis elaval abielupaaril on ka kaks ühist last.

Naine lahkus USAst 2002. aastal, kui said teatavaks, et üks tema värvatud spioonidest oli teinud uurijatega koostööd. Pärast seda pole ta Ühendriikides käinud.

Ameerika Ühendriikide prokuröride andmetel värbas ta USA kodanikke Kuuba luureteenistuse agentideks, vahendas Washington Post. Üks neist oli Ana Belen Montes, kes hiljem mõisteti luuramises süüdi ja karistati 25-aastase vangistusega.

Washingtoni kohus esitas 2004. aastal talle süüdistuse, kuid vastavad materjalid said avalikuks alles eile.

Dokumentide järgi õppisid Velazquez ja Montes 1980ndate alguses välispoliitikat John Hopkinsi ülikoolis Washingtonis.

Süüdistusmaterjalide järgi tutvustas Velazquez New Yorgis Montesi kuubalasest luurejuhile ja aitas tal saada tööd USA sõjaväeluures (DIA). Naised käisid 1985. aastal Kuubas väljaõppel.
Süüdistatav naine ise kohtus Kuuba agentidega väljaspool Ühendriike ja pidas võõrriigi luureteenistusega ühendist kodeeritud raadiosõnumite abil.

Montes töötas DIAs Kuuba eksperdina 16 aastat. Aastal 2001 võeti ta kinni ja ta tunnistas üles, et on tegelenud spioneerimisega. Naine viibib endiselt trellide taga.

Velazquez keeldus Aftonbladetile kommentaare andmast. Justiitsministeeriumist aga kinnitati, et asja uuritakse.

«Oleme Ühendriikide justiitsministeeriumi avaldatud materjalidest teadlikud. See asi kuulub USA kohtusüsteemi valdkonda,» rääkis Rootsi kaitsepolitsei (Säpo) pressiesindaja Aftonbladetile.

Välisministeeriumi pressiesindaja Charlotta Ozaki Macías kinnitas, et ametkond on olnud kohtuloost teadlik aastaid.

USA kohtuministeerium on teatanud, et süüdistatavat ei saa kinni võtta, kuna ta elab Rootsis ja kahe riigi vaheline väljaandmislepe ei puuduta spionaažis kahtlustatavaid inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles