Pariisi meer kohtub Hiina pahameelt trotsides dalai-laamaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti usujuht dalai-laama.
Tiibeti usujuht dalai-laama. Foto: AP / Scanpix

Pariisi linnapea Bertrand Delanoe kohtub vaatamata Hiina võimude vastuseisule järgmisel kuul Prantsusmaal viibiva Tiibeti usujuhi dalai-laamaga.


Möödunud aastal nimetas Delanoe pärast 1959. aasta ebaõnnestunud tiibetlaste ülestõusu Hiina võimude vastu Indias eksiilis elava 14. dalai-laama Pariisi aukodanikuks, vahendas AFP.

Dalai-laama saabub Prantsusmaale 6. juunil, kuid kohtumise kuupäeva pole seni veel kindlaks määratud, kinnitas Delanoe pressiesindaja.

«Me soovitame Pariisil lõpetada Hiina siseasjadesse sekkumise,» teatas Hiina välisministeeriumi esindaja.

Prantsuse välisministeeriumi teatel leiab kohtumine aset Pariisi võimude initsiatiivil ning see ei tohiks mõjutada Prantsusmaa ja Hiina vahelisi suhteid, mis on jahedad pärast möödunud aasta lõpus toimunud Tiibeti usuliidri ja tollase Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy kohtumist. See tekitas Pekingis protesti ja sundis sealset juhtkonda ära jätma ka planeeritud tippkohtumise euroliiduga.

Dalai-laama viibis Prantsusmaal ka möödunud augustis toimunud Euroopa visiidi ajal, mille jooksul kohtus ta Sarkozy abikaasa Carla Bruni-Sarkozyga, riigi välisministri Bernard Kouchneriga ning esines kõnega parlamendisaadikute ees.

Sarkozy keeldus tollal kohtumisest Tiibeti usuliidriga, sest Hiina suursaadik ähvardas teda vastasel korral «tõsiste tagajärgede eest» Prantsusmaa ja Hiina suhetes.

Pekingi meelepaha on pälvinud ka teised Euroopa riigid, kelle juhid on otsustanud dalai-laamaga kohtuda. Hiina suhted Euroopa riikidega said kannatada tegelikult juba varem, sest paljud Euroopa riigipead mõistsid hukka, kuidas Hiina võimud möödunud aasta kevadel Tiibetis puhkenud massiprotestid jõhkralt maha surusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles