Professor hoiatas Hiinat NLi saatusega

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kompartei liikmed.
Hiina kompartei liikmed. Foto: SCANPIX

Shandongi Ülikooli professor Zhang Xieni hinnangul võib Hiina RVi oodata ees NSVLi saatus, kui Peking kompartei liikmete arvu ei kärbi.

Zhang tegi partei häälekandjas ilmunud arvamusloos ettepaneku kärpida kompartei liikmete arvu pea poole võrra. Praegu kuulub 64 aastat võimul olnud Hiina komparteisse üle 80 miljoni liikme, mis teeb sellest ka maailma suurima partei, vahendas uudisteagentuur AFP.

Zhangi sõnul tähendab liikmeskonna ülikiire suurenemine parteile suurt ohtu. «Uue ajastu partei ülesehitamise prioriteediks on luua partei liikmetele väljaastumise mehhanism,» kirjutas Zhang.

Professor tuletas meelde, et NLi komparteil oli võimule tulles 240 000 liiget, kui NL kokku kukkus, oli liikmeid juba 19 miljonit. Seejuures nimetas Zhang «traagiliseks õppetunniks», kui partei kasvab liiga suureks ja selle liikmetel puudub võimalus välja astuda.

Zhangi ettepaneku kohaselt peaks parteisse jääma 51 miljonit inimest, selekteerides välja need, kes on parteile tõeliselt lojaalsed, lisades, et aastate jooksul on parteiga ühinenud ka spekulante ning neid, kes kasutavad parteipiletit isikliku kasu eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles