Pakistan võitleb ulatuslike vaktsineerimiskampaaniate abil leetrite epideemiaga

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õde hoolitseb Lahores Mayo haiglas leetritesse nakatunud 2-aastase tüdruku eest.
Õde hoolitseb Lahores Mayo haiglas leetritesse nakatunud 2-aastase tüdruku eest. Foto: Reuters / Scanpix

Leetriepideemia tõttu on Pakistanis selle aasta jaanuarist aprillini surnud 239 inimest. Üheks põhjuseks, miks haigus levib on doktor Tanvir Ahmedi sõnul see, et liiga väike osa rahvastikust on üldse leetrite vastu vaktsineeritud.

«On piirkondi, kus pole isegi üldse vaktsineerituid. Punjabi keskmine on aga 58 protsenti,» rääkis Ahmed BBCle.

«Ma olen nüüdseks töötanud üle kahe aastakümne ja ma pole kunagi näinud nii ägedat leetrite epideemiat,» sõnas doktor Raza Hasan, kes töötab Lahore lastehaiglas.

Leetreid põdevatele lastele eraldatud isolatsioonipalatid on imikuid ja väikelapsi nii tihedalt täism, et nad jagavad omavahel voodeid. Vahepeal saabus haiglasse iga päev kuni 70 leetreid põdevat last.

Nad on kaetud lööbega ning neil on kõrge palavik, mõned neist võitlevad oma elu eest.Selles haiglas on surnud juba vähemalt 40 last.

Leetris ise on harva surmavad, ent neile võivad järgneda eluohtlikud tüsistused nagu meningiit ja kopsupõletik, eriti just arengumaades, kus lastel on alatoitumuse tõttu väga nõrk immuunsüsteem ning paljud jõuavad ka haiglatesse liiga hilja.

Viimastel nädalatel on toimunud vaktsineerimiskampaania, mille käigus sai kaitsesüsti 2,6 miljonit last Lahores. Juunis kavatsetakse vaktsineerida veel 11 miljonit last Punjabis.

Tervishoiueksperdid loodavad, et vaktsineerimiste abil suudetakse epideemia juuli keskpaigaks kontrolli alla saada. Nad kinnitasid, et suured kogused vaktsiini on selleks juba laos olemas.

Sindhi provintsis, kust epideemia algas, aga kahjuks vaktsiinivaru pole ning kardetakse, et seal ei suudeta seda enne sügist kontrolli alla saada ning et haigestunuid tuleb järgnevatel kuudel veel väga palju juurde.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles