Ungari sotsid: paremäärmusliku Jobbiku edu peaks meid valvsaks tegema

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari rahvariides Jobbiku poolehoidja.
Ungari rahvariides Jobbiku poolehoidja. Foto: AP / Scanpix

Marurahvusliku Jobbiku partei edu europarlamendi valimistel peaks valvsaks tegema kõik teised, hoiatas Ungari sotsialistide liider Ildiko Lendvai Visegradi grupi

kodulehe

teatel.

Lendvai sõnul peaksid nüüd kõigi poliitilised häirekellad tööle minema. Samas nentis sotside juht, et ungarlased toetasid Jobbikut tõenäoliselt seetõttu, et see küsis reaalseid küsimusi asjade kohta, mis inimestele muret valmistavad. «Olgugi, et nende vastused on kohutavad, purustavad ja mõrvarlikud,» lisas ta.

Jobbik, mille täisnimi on Jobbik Magyarországért Mozgalom ehk Liikumine Parema Ungari Eest sai alguse 2003. aastal tudengiliikumisest. Nende platvormi peavad paljud muuseas ka antisemiitlikuks.

Jobbiku värvikamate ettevõtmiste hulka on kuulunud näiteks see, et 2005. aastal käis üks selle erakonna liige ringi Zorro maskiga ja piserdas tema arvates avalikkuse moraalset palet rikkuvate asutuste ja kohtade seintele kirja «JZ», milles olid ühendatud nii Jobbiku enda kui legendaarse filmikangelase initsiaalid.

 

Järgmisse europarlamenti suundub Ungarit esindama kolm Jobbiku liiget, sest valimistel andsid ungarlased neile peaaegu sama palju hääli kui valitsevatele sotsidele, kelle osaks langes sel korral neli mandaati. Suurima võidu võtsid Ungaris praegu opositsioonis olevad konservatiivid, kes said 15 europarlamendi saadikukohta. Ühe koha said selles riigis ka rohelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles