Lavrov hoiatas Euroopa Liitu idapartnerlusprogrammi politiseerimise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov eilsel kohtumisel Valgevene ametivenna Vladimir Makeiga.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov eilsel kohtumisel Valgevene ametivenna Vladimir Makeiga. Foto: Reuters / Scanpix

Vene välisminister Sergei Lavrov hoiatas eile Euroopa Liitu idapartnerlusprogrammi politiseerimise eest.


«Idapartnerlus on projekt, mida viiakse ellu aladel, mille suhtes ei ole Venemaa kaugeltki ükskõikne. See on ala, kus asuvad meie sõbrad, nende seas liitlased ja strateegilised partnerid,» ütles Lavrov pressikonverentsil, mis järgnes Valgevene ametivenna Vladimir Makeiga peetud kõnelustele.

Vene välisministri hinnangul ootab Moskva, et EL järgib idapartnerlusprogrammi ellu rakendades oma integratsiooniprotsesside ning bloki ja Venemaa vahel sõlmitud teekaartide ühilduvust. «Loodetavasti ei hakata kahte integratsiooniprotsessi vastandama ja nende vahel kunstlikke konflikte tekitama,» nentis ta.

Lavrovi sõnul ootab Venemaa, et idapartnerlusprogramm oleks läbipaistev ning mittepolitiseeritud, sest «näha on trende, mis viitavad selle algatuse politiseerimisele».

«Idapartnerlus on projekt, mida viiakse ellu aladel, mille suhtes ei ole Venemaa kaugeltki ükskõikne. See on ala, kus asuvad meie sõbrad, nende seas liitlased ja strateegilised partnerid.» Sergei Lavrov

Makei mõistis omakorda hukka EL-i Valgevene-vastased sanktsioonid kui «absoluutse anomaalia».

Vastates küsimusele, kas Valgevene osaleb novembris Vilniuses peetaval EL-i idapartnerluse tippkohtumisel, ütles ta «Ma ei kõnele avalikult idapartnerluse tippkohtumise, sellele kutsutute ja sellel osalejate üle».

«Kui EL on huvitatud dialoogist Valgevenega, peab ta nõustuma sellega osapoolte võrdsuse alusel. Dialoog saab toimuda üksnes ilma šantaaži, surve ja ultimaatumiteta,» märkis Valgevene välisminister.

Makei sõnul usub Minsk hetkel, et talle on kasulik idapartnerlusprogrammist osa võtta, sest see võiks Valgevenele tuua konkreetset kasu ning võimaldada riigil osaleda regionaalprogrammides, millest võib Minskile tulu tõusta. «Kuid üldiselt me ei muretse senisest suurema osaluse pärast selles algatuses,» lausus Valgevene välisametkonna juht.

Idapartnerlusprogramm hõlmab Ukrainat, Armeeniat, Aserbaidžaani, Valgevenet, Gruusiat ja Moldovat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles