Leedu portaal paljastab KGB tegevust

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KGB toimik
KGB toimik Foto: Toomas Huik

Leedu genotsiidi ja vastupanuvõitluse uurimise keskus avaldas oma veebilehel rohkem kui poolsada dokumenti, mis näitavad, kuidas KGB turismi kontrollis.

Nõukogude julgeoleku- ja eriteenistuste tegevust paljastavaid dokumente avaldava ja analüüsiva portaali kgbveikla.lt uutest materjalidest selgub, kuidas KGB kontrollis ning jälgis Leedust välismaale siirdunud välisturiste, vahendas uudisteagentuur BNS.

Kokku avaldas portaal 62 uut dokumenti. Näiteks selgub materjalidest, et aastatel 1978-1979 sõitis Leedust välismaale, sealhulgas ka NSVLi satelliitriikidesse ja sõbralikesse arengumaadesse kokku 5065 inimest.

Nn vastuluurealaseks kindlustamiseks sõitis nendega kaasa kokku 21 KGB töötajat, 182 agenti ja 312 julgeolekuteenistusega koostööd teinud usaldusisikut.

Seejuures näitavad dokumendid ka seda, et turismirühmadest jäeti «nõrga poliitilise ettevalmistuse» tõttu välja 281 inimest.

Varem on portaal Leedu eriarhiivist leitud dokumentide põhjal kümnete KGB reservväelaste ja sadade Leedu linnades ja rajoonides tegutsenud KGB-laste nimed ning hulga teisi repressiivorganitega seotud dokumente.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles