ELi välisministrid otsustasid peatada relvamüügi Egiptusele

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Liis Treimann / Postimees

Euroopa Liidu välisministrid kutsusid täna Brüsselis erakorralisel ELi välisministrite kohtumisel Egiptust koheselt lõpetama vägivalda ning hoiduma tegevustest, mis võiksid õhutada edasist vaenu ja jõukasutamist. Lisaks otsustasid ELi välisministrid peatada relvamüügi Egiptusele.

Välisminister Urmas Paeti sõnul avaldasid ELi välisministrid sügavat nördimust suure hulga hukkunute ja vigastatute üle ning rõhutasid vajadust võimude poolt austada ja kaitsta inimõigusi ning -vabadusi, teatas välisministeeriumi pressiosakond.

«Mõistame hukka kasvava vägivalla ja poliitilise äärmusluse. Egiptuses toimuv on väga traagiline,» sõnas Paet. «Vägivallategude toimepanijad tuleb õigusemõistmiseks kohtu alla anda. Samuti tuleb viia läbi sõltumatu uurimine Egiptuse julgeolekujõude ebaproportsionaalse jõukasutamise osas rahumeelsete meeleavaldajate vastu,» lisas välisminister. 

Välisminister Urmas Paeti sõnul peab poliitiliste lahkhelide lahendamine toimuma rahumeelselt ning sellesse peavad olema kaasatud kõik osalised. «Poliitiline leppimine ja rahumeelne koostöö on ainus viis, et naasta rahva huvidele vastava demokraatliku arengu teele. Egiptuse rahvas peab otsustama, kuidas edasi minna inimõigusi ja vabadusi austava ühiskonna saavutamiseks,» sõnas Paet.

Välisministrid arutasid ka võimalusi Egiptuse rahva abistamiseks keerulises majandusolukorras ning otsustasid jätkata sotsiaalmajandusliku sektori toetamist, et leevendada negatiivset mõju Egiptuse ühiskonna kõige haavatavamatele gruppidele. Paeti sõnul on oluline õigusriigi põhimõtete järgmine, inimõiguste austamine, õiglase kohtumõistmise tagamine ja üleriigilise eriolukorra lõpetamine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles