Läänemere rünnak ei anna põhjust turvameetmete muutmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri.
Läänemeri. Foto: Alo Lõhmus

Läänemerel aset leidnud kaaperdamine ei anna siiski veel põhjust kaubalaevade turvameetmete muutmiseks, sõnas reedel Soome laevaomanike liidu juhataja Olof Widen.


Läänemerel liikuvatel alustel tuleks kasuks ehk veidi ettevaatlikum olla, kuni juhtunu asjaolusid selgitatakse, kuid Widen ei usu, et sellised olukorrad Soome lähivetes korduma hakkaksid.

Nädal tagasi ründasid Rootsi politseinikeks riietatud piraadid Gotlandi ja Ölandi vahel laeva Arctic Sea. Alus oli teel Soomest Alžeeriasse, kui end politseinikena esitlenud mehed tulid laevale ja sidusid meeskonna kinni. Olles 12 tundi midagi otsinud, lahkusid nad laevast. Rootsi politsei kinnitab, et tegemist ei olnud kohalike politseinike ega muude ametiisikutega.

«Ootame kõigepealt ära, mis rootslaste uurimisest selgub. Mis seal tegelikult juhtus ning kust need kaaperdajad tulid ja kuhu läksid. Alles selle järel teame, kas vajalikud on edasised meetmed,» leidis Widen.

Tema hinnangul on kaubalaevadel juba praegu piraatide vastu piisavalt ettekirjutusi ja reegleid, mis puudutavad küll peamiselt Adeni lahe ja Indoneesia vetes liikuvaid aluseid.

«Kasutusel on näiteks häiresüsteem, mis käivitub nupuvajutusest. Seda kasutatakse tavaliselt siis, kui laevale lähenevad relvastatud isikud,» ütles Widen.

Rootsi keskkriminaalpolitsei teatas reedel, et kaaperdamine leidis nende hinnangul tõepoolest aset. Uurimist juhtiv Ingemar Isaksson möönis, et alguses kahtles ta informatsiooni paikapidavuses. Kahtlust ja segadust lisas veel ka see, et ründajad olevat olnud politseimundris.

Rootsi politseil polnud reedel veel ühtegi kahtlusalust. Samuti polnud neil infot kaaperdajate aluse liikumise kohta. Rootsi keskkriminaalpolitsei asejuhataja Tommy Hydforsi sõnul on kindlaks tõendiks vaid registreeritud andmed, et laev peatus rünnaku hetkel ja sõitis seejärel ringiratast.

Isaksson avaldas lootust, et mõndagi selgub siis, kui politseil avaneb võimalus meeskonnaliikmetega rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles