Tundmatu tappis Tel Avivi geikeskuses kaks inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli mees süütab tapetute mälestuseks küünla.
Iisraeli mees süütab tapetute mälestuseks küünla. Foto: Reuters / Scanpix

Musta riietunud maskis kurjategija avas laupäeva õhtul tule Tel Avivi geikeskuse keldriruumides, kus sai surma kaks ja haavata 11 peamiselt noort inimest, täpsustasid Iisraeli ametnikud pühapäeva varahommikul.


Pealtnägijate ütluste kohaselt leidis rünnak aset Tel Avivi gei- ja lesbiliidu peahoones ajal, mil valdavalt teismelised homoseksuaalid pidasid iganädalast toetusrühma koosistumist.

Politsei pressiesindaja sõnul tulistas kurjategija noori ilmselt automaatrelvast M-16. Päästjad ütlesid varem, et surma said mees ja naine.

Politsei pressiesindaja sõnul oli tegemist «tavalise kuriteo, mitte rahvuspõhise rünnakuga», viidates varasematele palestiinlaste tulistamistele ja enesetapurünnakutele linnas.

Pealtnägijate sõnul püüdis kurjategija rünnata ka lähedalasuvat geibaari, ent sealsed turvamehed suutsid teda takistada.

Tel Avivi politseiülem Shahar Ayalon andis korralduse sulgeda ettevaatuse mõttes viivitamatult kõik linna geibaarid ning kutsus neid äärmisele valvsusele.

«Oleme alles uurimise algusjärgus, jätkame otsinguid,» ütles Ayalon ja lisas, et rünnaku motiivis pole politsei veel selgusele jõudnud, sest viimastel aegadel ei ole geikeskuse vastu konkreetseid ähvardusi tehtud.

«Meie kogukond ei lase end hirmutada, see astub püstipäi ja uhkusega ähvardajatele vastu, me vastame sõjale sõjaga,» ütles vasakpoolse opositsioonipartei Meretzi seadusandja Nitzan Horowitz.

Omasooiharate hinnangul oli rünnak suunatud geide vastu.

«Tegemist on enneolematu juhtumiga nii Iisraeli kui terve homokogukonna jaoks,» ütles Tel Avivi gei- ja lesbiliidu president Mai Pelem eratelekanalile Channel 10. «Oleme liitunud nimekirjaga «tsiviliseeritud" riikidest, kus vihkamine on standardiks.»

«Pole imekspandav, et selline kuritegu võis aset leida, arvestades homoseksuaalse kogukonna vastast vihkamisele õhutamist,» ütles Pelem ajakirjanikele, viidates usukogukondade varasematele jõulistele sõnalistele rünnakutele.

«Me poleks oma kõige jubedamateski luupainajates osanud ette kujutada, et vihkamine meie kogukonna vastu, mis ei kahjusta kedagi, võiks minna sedavõrd kaugele,» ütles Iisraeli riikliku gei- ja lesbiliidu juht Mike Hamel.

Kosmopoliitses sadamalinnas Tel Avivis on suur ja elujõuline geikogukond, avalik homoseksuaalsus on mujal juudiriigi konservatiivsemates piirkondades taunitud. Iga-aastaste homotrallide vastu Jeruusalemmas avaldavad äärmusortodokssed juudid sageli ka vägivaldselt meelt.

Kui esialgne arvatav motiiv kinnitamist leiab, on see veriseim rünnak Iisraeli gei- ja lesbikogukonna ajaloos.

2005. aastal pussitas äärmusortodoksne juut kolme geiparaadil osalenut, kohus mõistis talle 12-aastase vangistuse.

Iisrael tühistas 1988. aastal keelu samasooliste seksuaalvahekorrale, juhul kui see leiab aset vastastikusel kokkuleppel. Iisraeli peetakse liberaalsete geiõigustega riigiks, seda vaatamata äärmuslike juutide vägivaldsetele rünnakutele peamiselt omasooiharate meeste vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles