Bill Clinton saabus üllatusvisiidile Põhja-Koreasse

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide endine president Bill Clinton (keskel) väljub lennukist Pyongyangis.
Ühendriikide endine president Bill Clinton (keskel) väljub lennukist Pyongyangis. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide endine president Bill Clinton saabus täna üllatusvisiidile Põhja-Koreasse, et tõenäoliselt pidada nõu kahe vangistatud USA naisajakirjaniku saatuse üle.


Laura Ling ja Euna Lee peeti kinni Põhja-Korea ja Hiina piiril märtsis, vahendas

BBC

. Kohus karistas neid juunis 12-aastase vangistusega.

Bill Clintonil olid Pyongyangi lennuväljal vastas Põhja-Korea pealäbirääkija tuumaprogrammi nõupidamistel Kim Kye Gwan ja parlamendi asespiiker Yang Hyong Sop.

Ametlikku põhjendust endise riigipea visiidile pole edastatud, kuid analüütikute hinnangul  püüab ta uurida välja ajakirjanike vabastamise võimalusi.

Oletuste järgi kavatseb Põhja-Korea kasutada trellide taha saadetud naisajakirjanikke selleks, et avaldada survet ummikusse jooksnud tuumaläbirääkimistele.

Ekspresident on kõrgeim USA poliitik Põhja-Koreas pärast 2000. aastat, mil riiki külastas tollane Clintoni valitsuse riigisekretär Madeleine Albright.

Lõuna-Korea allikate järgi peaks Clinton kohtuma Põhja-Korea presidendi Kim Jong Iliga.

Sel aastal on olukord Korea poolsaarel pingestunud Põhja-Korea tuuma- ja raketikatsetuste tõttu. Ka lahkus Põhja-Korea kuue riigi osalusel toimunud nõupidamistelt, mis puudutasid riigi tuumaprogrammi lõpetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles