CIA kasutas ülekuulamistel elektritrelli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

USA Luure Keskagentuuri (CIA) ülekuulajad kasutasid vahistatud Al-Qaeda komandörilt informatsiooni saamiseks tulirelva ja elektritrelli, teatas täna

Washington Post

.


Anonüümsete CIA allikate sõnul kasutati selliseid ülekuulamismeetodeid 2002. aasta novembris vahistatud Abd al-Rahim al-Nashiri peal, keda hoiti vahi all neli aastat CIA salavanglas.

Praegu Guantanamo vangilaagris viibiv Nashiri on ka üks kolmest Al-Qaeda juhist, kelle ülekuulamisel kasutati uppumise simuleerimist.

2004. aastal Nashiri ülekuulamise kohta koostatud raportit hoiti saladuses, kuni üks New Yorgi kohtunik käskis selle vastuseks Ameerika Kodanikevabaduste Ühingu kohtuhagile redigeeritud sõnastuses avaldada.

Tuleval nädalal avalikustatavas raportis kirjeldatakse, kuidas Nashirit tappa ähvardati, kui ta koostööd ei tee.

Ühel juhul näitas CIA ülekuulaja Nashirile tulirelva ja lubas teda sellega tulistada. Hiljem hoiti tema keha lähedal elektritrelli ning seda lülitati korduvalt sisse ja välja.

Ajaleht märkis, et USA piinamisvastane statuut keelab riigi kodanikel vahi all viibivaid inimesi surmaga ähvardada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles