India president: pinged Kesk-Aasias ohustavad maailma

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pratibha Patil.
Pratibha Patil. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

India presidendi Pratibha Patili sõnul kujutavad kasvavad religioossed ja rahvuslikud pinged Kesk-Aasias asuvates endistes liiduvabariikides ohtu maailma stabiilsusele.


Tadžikistani pealinna Dušanbed külastanud Patil juhtis tähelepanu piirkonnas vähenenud turvalisusele, mis ekspertide hinnangul on tingitud ebastabiilsest olukorrast Afganistanis, vahendas AFP.

Viiest Kesk-Aasia riigist on ühispiir Afganistaniga Tadžikistanil, Türkmenistanil ja Usbekistanil ning suur osa narkokaubandusest kulgeb läbi nimetatud riikide.

«Sallimatuse ja viha levimine piirkonnas ähvardab kogu maailma,» arvas India riigipea, kes kutsus Kesk-Aasia riikide valitsusi üles hävitama kõik potentsiaalse islamifundamentalismi ja terrorismi kui kuritegevuse vormid, mis kujutavad ohtu inimkonnale.

Pinged Euroopa ja Aasia kokkupuutepunkti keskmes asuvaes Kasahstanis, Tadžikistanis, Usbekistanis, Kõrgõzstanis ja Türkmenistanis on märgatavalt tõusnud ja analüütikud kardavad, et valdavalt islamiusulistega asustatud energiarikas piirkond võib kontrolli alt väljuda. See teeb murelikuks ka Euroopa Liidu, mis soovib piirkonnast importida rohkem naftat ja gaasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles