Viiendik soomlannadest jätab abielludes oma perekonnanime alles

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. septembril abiellunud Vene paar.
9. septembril abiellunud Vene paar. Foto: AFP / Scanpix

Umbes 20 protsenti Soome naistest ei võta abielludes mehe perekonnanime, kirjutab uudistevõrk YLE. Samas saab ema perekonnanime vaid seitse protsenti lastest.

Üldiselt on oma sünnipärase perekonnanime mehe omale eelistamine muutunud põhjanaabrite juures aasta-aastalt aina menukamaks.

«Mõned inimesed tahavad jätkata terve pere ühise nime traditsiooni hoidmist. Ka võib esineda perekonna survet isaliini nime kasutamiseks,» rääkis Soome keeleinstituudi teadur Sirkka Paikkala YLE-le. «Teiste jaoks on otsuse aluseks see, kumb nimi tundub ilusam.»


Ka vabaabielude puhul eelistatakse lapsele pigem isa perekonnanime andmist. «Vabaabielupaarid võivad tahta hoida mõningaid traditsioone, mistap nad otsustavad anda lapsele isa nime,» rääkis samale uudistevõrgule Salla Hyvärinen perede liidust. Ta nentis, et paljude meeste jaoks on oma perekonnanime edasi andmine väga tähtis peretraditsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles