Brasiilia lubab vaatamata Rio vägivallale turvalist olümpiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud pühapäeval Morro do Adeusi agulis Rio de Janeiros.
Politseinikud pühapäeval Morro do Adeusi agulis Rio de Janeiros. Foto: AP/Scanpix

Kaks nädalat pärast seda, kui Rio de Janeiro sai endale õiguse korraldada 2016. aasta olümpiamängud, alustas Brasiilia sõjaväe­politsei ulatuslikku ajujahti kurjategijatele, kes tulistasid nädalavahetusel alla politseikopteri.



Kopter kukkus jalgpalliväljakule ja süttis laupäeval pärast seda, kui pilooti jalga tulistati. Rünnak leidis aset ajal, mil korrakaitsjad jälgisid Rio põhjaosas asuvas Morro dos Macacosi ehk Ahvimäe slummis rivaalitsevate narkojõukude omavahelist arveteõiendamist, mille käigus pandi põlema ka kaheksa bussi.

Kopteriõnnetuses sai surma kolm politseinikku ning see vallandas korrakaitsjate ja jõukude vahel kaks päeva väldanud vägivalla, milles hukkus 22 inimest. Enamik surnutest olid jõuguliikmed, kuid surma sai ka vähemalt kolm tsiviilisikut, kes tulevahetuse keskele sattusid.

Brasiilia suuruselt teise linna vaesteagulitesse ehk favela’desse oli eilseks saadetud korda hoidma üle 1700 lisamehe. Politsei pressiesindaja major Oderlei Santos ütles AFP teatel telekanalile Globo, et operatsioon on tähtajatu: «Sõjaväepolitsei töötab väsimatult, et nende kriminaalide jälile saada ja nad kinni võtta.»

Vägivald on taas tõstatanud küsimuse, kas Rio suudab seitsme aasta pärast olümpiamängudel sportlaste ja pealtvaatajate turvalisust tagada. Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva tõotas, et teeb kõik endast oleneva, et kontrolli alt väljunud jõukude vägivalda ohjeldada.

«Teeme kõik vajalikud ohverdused, et lõpetada see korratus, mida need inimesed Brasiilias on kehtestanud,» ütles ta üleeile São Paulos ajakirjanikele, teatas BBC. «Nii suure konflikti puhul kannatavad alati süütud inimesed.»

Lula lubas ka, et valitsus eraldab korrakaitsjatele vägivalla vastu võitlemiseks ja uue kuulikindla helikopteri ostmiseks 60 miljonit dollarit (629 miljonit krooni) lisaraha. Riigipea kinnitusel suudab Brasiilia edukalt võõrustada nii 2014. aasta jalgpalli MMi kui ka 2016. aasta olümpiat.

«Rio de Janeirol on turvalisuse probleem. Oleme sellest täiesti teadlikud,» ütles pühapäeval osariigi avaliku julgeoleku direktor José Mariano Beltrame, kuid juhtis tähelepanu, et vägivald on suletud vaid ühte kindlasse piirkonda ja pole probleemiks kõikjal Rios, edastas AP. Tema sõnul on võimudel probleemi lahendamiseks olemas vastavad plaanid ja ettepanekud.

Politsei andmetel kasutati kopteri allatulistamiseks tõenäoliselt suurt, 38- või 50-millimeetrise kaliibriga automaatpüssi. Võimud pole siiski kindlad, kas kopteri pihta avati tuli meelega või tabasid seda juhuslikud kuulid.

«Rio narkoärikate tulejõud on hirmuäratav,» ütles Rio de Janeiro osariigi sõjaväeohvitseride ühingu esimees Dilson Ferreira Anaide AFP-le. «Bandiitidel on nüüd relvad, millega nad suudavad väikelennukeid alla tulistada. See on esimene kord Rios ja Brasiilias, kui nad helikopteri on alla lasknud.»

Carioca’d: röövliga ei maksa vaielda

Rio de Janeiro kuuest miljonist elanikust elab agulis umbes iga kolmas. Favela’d, mida on sadu, piirnevad ka turistide seas populaarsete Copacabana ja Ipanema randadega, kus tegutsevad lugematud taskuvargad. Vägivald metropolis on sage, mullu registreeriti seal 6000 tapmist. Igapäevased on ka röövkallaletungid.

Rio elanikud ehk carioca’d teavad, kuidas vähendada ohtu kurjategijate ohvriks langeda, kirjutas eile Wall Street Journal. Näiteks ei kanna nad autoröövlite vältimiseks sõidukit juhtides kunagi kalleid käekelli. Kohalikud õpetavad ka mujalt tulnuid, et kallaletungi korral ei tohi bandiitidega vaielda ning neile tuleb loovutada kõik, mida nad nõuavad.

Politsei ja tänavajõukude vahelised tulevahetused ägenesid 2007. aasta keskel, kui osariigi kuberner Sergio Cabral jõukude vastu sõja kuulutas. Kuigi mitu jõuguliidrit on ka vangi saadetud, pole see organiseeritud kuritegevusega seotud gängide vägivallale lõppu teinud. Jõugud kontrollivad vähemalt osaliselt paljusid kinnipidamisasutusi ning jagavad infot vangistatud ninameeste ja nende vabaduses viibivate käsutäitjate vahel.

Ka laupäeval Rios puhkenud vägivalla põhjustajaks peetakse üht praegu Brasiilia lõunaosas range režiimiga vanglas hoitavat kõrget narkoärikat, kes üritas tungida teise jõugu territooriumile. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles