Anglikaanid võivad kaotada katoliku kirikule tuhat preestrit

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu printsess Anne poja Peter Phillipsiga abiellunud Autumn Kelly pidi katoliku usust lahti ütlema, sest muidu kaotanuks tema abikaasa koha Briti troonipärimisjärjekorras.
Mullu printsess Anne poja Peter Phillipsiga abiellunud Autumn Kelly pidi katoliku usust lahti ütlema, sest muidu kaotanuks tema abikaasa koha Briti troonipärimisjärjekorras. Foto: AFP / Scanpix

Kuni tuhat Suurbritannia anglikaani vaimulikku võib tänu uutele lihtsustatud üleminekureeglitele ja rahulolematusele asjaoluga, et kodukirik ordineerib vaimulikuks naisi ja õnnistab homoabielusid, hakata nüüd katoliiklaseks, ennustab Briti ajaleht The Times.

Leht lisab, et sama tee võivad valida veel tuhanded anglikaani vaimulikud Austraalias ja Ameerika Ühendriikides. Ning koos hingekarjastega võivad otsustada katoliiklasteks saada omakorda veel terved kogudused.

Katoliiklusele kõige lähedasemaks protestantismi vooluks peetavast anglikaani kirikust hakkas vaimulikke Rooma alluvusse minema juba 1980ndate keskpaigast, kui inglise kirikus hakati ordineerima esimesi naisvaimulikke. Abielus anglikaani vaimulikele tegi katoliku kirik erandi ja lubas neil jätkata preestrina, kuigi üldiselt nõutakse ladina riituse preestritelt tsölibaati (katoliku kirikul on ka harusid, mis lubavad abielus meeste ordineerimist).

Viimastel aastatel lisandunud homoabielude õnnistamine on lahkumist anglikaani kirikust suurendanud veelgi ning tekitanud suuri lõhesid selle protestantismi voolu enda sisse. Näiteks on osad USA episkopaalikogudused läinud Nigeeria anglikaani kiriku alluvusse, sest sealne peapiiskop Peter Akinola on üks kindlamaid naiste ordineerimise ja homoabielude õnnistamise vastaseid nende denominatsioonis.

Sel nädalal tõi aga asjade käiku murrangu Rooma ise. Nimelt lihtsustas paavst Benedictus XVI eile välja antud dekreediga anglikaani vaimulikele ületulemist. Rooma alla minevatel anglikaanidel lubatakse säilitada oma riitus ja omad vaimulike seminarid, samuti hõlbustati protsessi abielus vaimulike jaoks. Samas peavad denominatsioonivahetajad siiski läbima uue väljaõppe, kus nad viiakse põhjalikumalt kurssi katoliku õpetusega.

Naiste ordineerimist vastustavad anglikaanid jagavad katoliku kirikuga seisukohta, mis viitab asjaolule, et juba Kristus vaid apostliteks ainult mehi, kuigi tema jüngrite ja lähedaste kaastöötajate seas oli ka naisi. Ning apostlitelt on vaimulikud pärinud oma ameti. Homoabielude ja ka sookaaslasega intiimsuhtes olevate meeste vaimulikuks pühitsemise vastu räägivad aga mitmed kohad Piiblis.

Anglikaani kirikule pani aluse Inglise kuningas Henry VIII. Erinevalt kontinentaal-Euroopas tekkinud protestantistlikest liikumistest ei ajendanud teda niivõrd teoloogilised argumendid, kuivõrd personaalsed vajadused. Nimelt ei saanud ta paavstilt luba annulleerida abielu Aragoonia Katariinaga ja võtta tema asemel naiseks Anne Boleyn. Sestap asutas Henry VIII oma kiriku, mille peaks on siiani Briti monarh.

Teatav vastasseis Briti võimu ja katoliku kiriku vahel püsib siiani. Nimelt langeb katoliku usku läinud või katoliiklasega abielluv inimene automaatselt välja Briti troonipärimisjärjekorrast. Ka peaminister Tony Blair ei julgenud anglikaani usku katoliikluse vastu vahetada enne, kui oli valitsusjuhi residentsist välja kolinud. Seda hoolimata faktist, et tema Põhja-Iirimaal sündinud abikaasa ja lapsed olid katoliiklased ning tema lähenemine Rooma kirikule oli alguse saanud juba ülikoolipäevil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles