Austraalia parlamendivalimistel saatis edu opositsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Abbott tähistamas edu parlamendivalimistel.
Tony Abbott tähistamas edu parlamendivalimistel. Foto: SCANPIX

Austraalia parlamendivalimistel saatis täna edu opositsioonilist liberaalide-rahvuslaste koalitsiooni, riigi uueks peaministriks tõuseb opositsioonijuht Tony Abbott.

Kui loetud oli üle 90 protsendi häältest, oli Abbotti koalitsioon lähedal 150-kohalises esindajatekojas 90 koha võitmisele valitseva Tööpartei 55 vastu.

«Ma saan teile teada anda sellest, et Austraalia valitsus on vahetunud,» ütles Abbott laupäeval ühes Sydney hotellis toetajatele. «Viimase 60 aasta jooksul on see alles seitsmes kord, kui meie riigis vahetub valitsus,» lisas ta.

«Kavatsen moodustada kompetentse ja usaldusväärse valitsuse, mis asub sihikindlalt ja plaanipäraselt ellu viima meie lubadusi,» lausus Abbott.

Ta lubas, et nüüdsest peale on Austraalia uue juhtkonna valitseda ja riik muutub taas ettevõtlusele avatumaks. «Minu valitsus ütleb, mida mõtleb ja mõtleb, mida ütleb. Minu valitsus ei paku üllatusi ega vabandusi, saab aru oma võimupiiridest ja potentsiaalist,» lubas Abbott.

Abbott on enda sõnul valitsusvastutuse kandma asumise üle samaaegselt uhke ja alandlik. Kindralkuberner Quentin Bryce peaks Abbotti peaministriks vannutama järgmisel nädalal.

Analüütikute hinnangul oli opositsioonijuhi valimiskampaania distsiplineeritud. Selle keskmes oli lubadus viia sisse tasustatav vanemapuhkus, tühistada ebapopulaarne süsinikumaks ja kärpida võlakoorma vähendamiseks riigi kulusid.

Peaminister Kevin Rudd tunnistas valitseva Tööpartei kaotust parlamendivalimistel ning soovis Abbottile edu.

«Helistasin natukese aja eest Tony Abbottile, et tunnistada kaotust üldvalimistel,» ütles valitsusjuht leiboristide parteiüritusel Brisbane'is.

«Soovin Austraalia valitsusjuhina Abbottile edu peaministriametis,» lisas Rudd.

Peaministri sõnul võitles Tööpartei neil valimistel «õige asja eest». «Täna õhtul on austraalia rahval vaja olla ühtne, sest hoolimata poliitilistest erimeelsustest oleme me esmajärjekorras austraallased ning seda, mis meid ühendab on rohkem sellest, mis meid üksteisest lahutab,» lausus ta kõnes leiboristide toetajatele.

Ühtlasi teatas Rudd, et taandub erakonnajuhi kohalt. «Ma ei kandideeri enam Tööpartei esimehe kohale. Austraalia rahvas väärib minu meelest uut Tööpartei juhtkonda,» lausus konservatiividele kaotanud Rudd oma valimisjärgses kõnes.

«Minu vastutus oli säilitada Tööpartei tulevikuks võitlusvõimelise poliitilise jõuna, et me saaks koonduda uue erakonnajuhi taha,» nentis Rudd.

Tema võimalikuks mantlipärijaks peetakse praegust tööministrit Bill Shortenit.

Tervishoiuministri Tanya Pliberseki sõnul saavad leiboristid valimiskaotuses süüdistada ainult iseennast. «Saime neil valimistel õppetunni, et killustatus ja sisemised lahkhelid tähendavad hukku, ning et me polnud piisavalt distsiplineeritud,» möönis ta.

Endine leiboristist peaminister Bob Hawke kahetses, et erakonna sõnumi ja poliitikate asemel olid esiplaanil isikutevahelised vastuolud. «Usun, et neid valimisi ei võitnud mitte Tony Abbott, vaid valimised kaotas praegune valitsus,» tunnistas ekspeaminister.

Briti peaminister David Cameron säutsus suhtlusvõrgustikus Twitter, et edastas Abbottile õnnitlused ja on rõõmus võimaluse üle teha koostööd veel ühe paremtsentristliku valitsusjuhiga. Valimistulemusega väljendas rahulolu ka austraallasest meediamagnaat Rupert Murdoch.

Abbott lubas sel nädalal, et valimisvõidu korral saab tema valitsuse välispoliitika prioriteediks Aasia. Varem on ta lubanud, et temast saab Austraalia esimene «aborigeeni asjade peaminister». Ta lubas veeta igal aastal nädala mõnes kõrvalises aborigeenide kogukonnas ning teha algust Nhulunbuyga.

Laupäevastel valimistel läks jagamisele esindajatekoja 150 kohta ning pooled senati 76 kohast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles