Iisrael nimetas Iraani relvasaadetist sõjakuritööks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli parempoolne peaminister Benjamin Netanyahu nimetas ööl vastu kolmapäeva Küprose lähistel tabatud relvalaadungit sõjakuritööks.


Iisraeli mereväe eriüksus Shayetet tabas kaubalaeva juudiriigi rannikust 185 kilomeetri kaugusel. Laeva kontrollimisel leiti pardalt relvi, mille väidetavalt saatis Iraan Liibanoni lõunaosas tegutseva šiiitide organisatsiooni Hezbollah võitlejatele, vahendas Reuters.

«Laeva saatis Iraani režiim Süüriale, et toimetada see viimaks Hezbollah´ile,» tõdes Netanyahu, kelle sõnul peaks intsidenti uurima ÜRO peaassamblee. Tel Aviv on ka varem Teherani süüdistanud Hezobllah´i varustamises.

Netanyahu sõnul koosnes relvalaadung peamiselt Katjuša rakettidest, mille ainus eesmärk on tema kinnitusel tappa nii palju Iisraeli tsiviilisikuid kui võimalik. 2006. aasta sõja ajal pommitas Hezbollah Iisraeli põhjaosa Reutersi andmetel enam kui 4000 raketiga.

Netanyahu tegi kommentaari vahetult enne seda, kui ÜRO peaassamblee hakkas arutama Gaza sõja raportit. Iisrael on teinud väga kõva lobitööd, et Lõuna-Aafrika Vabariigi juristi Richard Goldstone'i juhitud komisjoni koostatud raport ÜRO Julgeolekunõukogu ette ei jõuaks.

Uurimus süüdistab nii Iisraeli kui ka Gaza sektorit kontrollivat Palestiina äärmusrühmitust Hamas sõjakuritegudes.

Netanyahu sõnul tehti lobitööd Iisraeli enesekaitse õiguse kaitsmiseks, lisaks sellele kahjustab see tema sõnul USA juhitud püüdlusi taastada Lähis-Ida rahuprotsess.

Peaassamblee resolutsioon toetas ÜRO inimõigusnõukogu tellimusel koostatud Gaza sõja raportit ning nõudis raportis osutatud sõjakuritegude uurimist. Iisrael on aga resolutsiooni tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles