Brasiilia ei kavatse tunnistada Hondurase uut presidenti

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia saatkonnas varju otsinud Hondurase kukutatud president Manuel Zelaya.
Brasiilia saatkonnas varju otsinud Hondurase kukutatud president Manuel Zelaya. Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia ei kavatse tunnistada sel nädalavahetusel peetavate valimiste võitjat Hondurase seadusliku presidendina, ütles Lõuna-Ameerika suurriigi välisminister Celso Amorim.

Honduras loodab pühapäevaste valimistega lõpetada riiki halvanud poliitkriis, mis tekkis 28. juunil, kui riigipöörajate juht Roberto Micheletti sõjaväe toega kukutas võimult ja saatis maalt välja vasakpoolse presidendi Manuel Zelaya.

Amorimi sõnum võib tähendada aga suhete pingestumist Brasilia ja Washingtoni vahel.

Riigipöörde hukka mõistnud Ühendriigid ei ole valimiste suhtes ametlikku seisukohta veel kujundanud, ent on viidanud, et tunnistavad 29. novembri valimiste võitjat Kesk-Ameerika väikeriigi presidendina.

Micheletti ega Zelaya valimistel ei kandideeri.

«Riigipööre ei ole vastuvõetav vahend poliitilisteks muutusteks,» ütles Brasiilias Manauses peetaval Amazonase riikide kliimakonverentsil viibiv Amorim ja lisas, et valimiste tunnistamine seadustaks juuniputši.

Brasiilia presidendi Luiz Inacio Lula da Silva välispoliitikanõunik Marco Aurelio Garcia ütles eile, et Ühendriigid riskivad suhete halvenemisega enamiku Ladina-Ameerika riikidega, kui tunnistavad Hondurase valimisi.

Garcia lisas, et valdav osa Ladina-Ameerika riikidest ei tunnista pühapäevaste valimiste võitjat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles