Hondurase presidendivalimised võitis opositsioon

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viis kuud pärast sõjaväelist riigipööret korraldatud valimistel valiti Kesk-Ameerika riigi Hondurase presidendiks opositsioonikandidaat Pofrifio Lobo.


61-aastast rikast maaomanikku Lobot toetas üle 55 protsendi valijaist, millega konservatiivil oli sisuliselt püüdmatu edumaa valitseva Liberaalse Partei esindaja Elvin Santose ees, kes tunnistas ka oma valimiskaotust, vahendas Reuters.

Hondurase sisekriis sai alguse juuni lõpus, kui Roberto Micheletti kukutas sõjaväe toel riigipöördega võimult konstitutsiooniline riigipea Manuel Zelaya. Pärast neli kuud kestnud rahvusvahelist survet kriisi lõpetamiseks otsustas de facto valitsus Micheletti juhtimisel seadusliku presidendi ametisse tagasi ennistada.

Zelaya tegi Venezuela presidendi Hugo Cháveze ja mitme teise Ladina-Ameerika riigi liidri eeskujul katse muuta Hondurase põhiseadust nii, et ta saaks võimaluse riigipeana jätkata. See tõi Kesk-Ameerika riigis 28. juunil kaasa riigipöörde, kuid Euroopa Liit, USA ja enamik Ladina-Ameerika riike keelduvad tunnistamast riigipöörde legitiimsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles