Jõulud tõid Soome koduvägivallalaine

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus koduvägivalla vastu Roomas.
Meeleavaldus koduvägivalla vastu Roomas. Foto: AFP / Scanpix

Jõulude ajal pidid Soome sotsiaaltöötajad vastu võtma ebatavaliselt rohkelt kõnesid perevägivalla ohvritelt, teatab uudistevõrk YLE.

Appikutsete arv hakkas järsult tõusma pisut enne jõule ning jätkus kogu pühade aja. Sotsiaaltöötajad pidid otsima ohvritele kohti varjupaikades ja hotellides.

Helsingis valves olnud sotsiaalametnike sõnul said nad tänavu võrreldes mullusega rohkem kõnesid välismaist päritolu perekondadest. Samas rõhutavad sotsiaaltöötajad, et koduvägivald puudutab peresid kõigist ühiskonnakihtidest.

«See ei tähenda ainult ühiskonna servaalade peresid,» rääkis YLE-le Outi Raide Helsingi Linna erakorralise sotsiaalabi osakonnast. «Ka heal järjel pered on otsinud meie abi.»

Mitmete jõulude ajal valves olnud Raide sõnul valmistab talle muret koduvägivalla esinemise järsk kasv. Tema sõnul on tänavuse appikutsete uputuse taga joomine, kalduvus vägivaldsele käitumisele ja suhteprobleemid.

Raide sõnul annab alkohol tihti vägivaldsetele tülidele hoogu, kuid alkoholiprobleemiga pered suudavad üldiselt pühade ajal olukorra kontrolli all hoida. Tänavu jõudsid pinged paljudes peredes murdepunktini juba enne jõule.

«Ehk on selle taga rahamured,» oletas Raide. «Majanduslangus on peredelt võtnud erinevaid tugiteenuseid. Lapsed on hädas, sest nende probleemidega pole tegeletud õigel ajal.»


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles