Vene siseväed viidi õppusteks kõrgendatud lahinguvalmidusse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Vene siseministeeriumi teatel viidi siseväed sel kuul toimuvate Vene-Valgevene ühiste strateegiliste suurõppuste «Zapad 2013» ajaks kõrgendatud lahinguvalmidusse.

Siseministeeriumi allikas ütles uudisteagentuurile Interfax, et vägede lahinguvalmidust tõsteti 24 tunniks täna Eesti aja järgi kell üheksa.

Õppused toimuvad 20.–26. septembrini Vene Lääne sõjaväeringkonnas, Läänemeres ja Barentsi meres ning sellest võtab Vene armee peastaabi kinnitusel osa 10 400 Valgevene ja 2500 Vene sõjaväelast, umbes 60 lennukit ja kuni 250 lahingumasinat.

Valgevene ja Venemaa kinnitusel harjutatakse õppuste käigus Valgevene territooriumile tunginud terrorirühmituste ja ebaseaduslike relvarühmituste likvideerimist. Vene kaitseministeerium ja kindralstaap rõhutavad, et tegemist on puhtalt kaitseotstarbelist laadi õppustega.

Samalaadsed Vene-Valgevene sõjaväeõppused toimusid ka 2009. aastal. Ametlikult oli tegemist kaitseõppusega, kuid selle käigus harjutati ka Balti riikide äralõikamist ja Varssavile ennetava tuumalöögi andmist.

Erinevalt 2009. aastast on Venemaa avaldanud valmisolekut kutsuda tänavusi õppusi vaatlema ka alliansi esindajad ning Vene kaitseministeeriumi teatel on rohkem kui 60 riigi vaatlejad kutse ka vastu võtnud. Samuti on Venemaa esindajad korduvalt eitanud väiteid, nagu näeks tänavuste sõjaväeõppuste stsenaarium ette Baltimaade ründamist.

Vene esimene asekaitseminister Arkadi Bahtin ütles aga eile uudisteagentuurile RIA Novosti, et õppuste stsenaarium pole seotud võimaliku sõjategevusega Süürias. Bahtini sõnul harjutatakse õppuste käigus relvajõudude koostöövõimekkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles