EL: poliitiline leppimine Egiptuses on raske, kuid vajalik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu eriesindaja Bernardino Leon
Euroopa Liidu eriesindaja Bernardino Leon Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu eriesindaja Bernardino Leon ütles neljapäeval Kairot külastades, et poliitiline leppimine pärast president Mohamed Morsi kukutamist Egiptuses on äärmiselt raske, kuid hädavajalik.

Egiptuse esimene demokraatlikult valitud president Morsi kukutati 3. juulil sõjalise riigipöördega, mille järel pani mõjuvõimas sõjavägi ametisse üleminekuvalitsuse, mis asus Morsi poolehoidjaid ja tema Moslemivennaskonda halastamatult maha suruma.

Kampaania on nõudnud vähemalt 1000 inimese elu ja üle 2000 on vahistatud. Kinni on peetud suurem osa islamistide juhte.

Leon kohtus neljapäeval nii välisminister Nabil Fahmy kui Moslemivennaskonna liikmetega, kelle hulgas oli Morsi valitsuse rahvusvahelise koostöö minister Amr Darrag.

Mõlemad pooled rõhutasid vajadust naasta «kaasamisprotsessi» juurde, ütles Leon visiidi teisel päeval ajakirjanikele.

Leon on käinud Kairos korduvalt seoses rahvusvaheliste püüetega vahendada Egiptuse võime ja Moslemivennaskonda, kelle protestilaagrid pealinnas augustis veriselt laiali aeti.

«Me tunneme, et rahvusvaheline kogukond ja Euroopa Liit võiksid etendada praegusel raskel ajal egiptlaste toetaja rolli,» ütles ta, rõhutades, et Kairosse tuldi sõpradena, mitte sooviga egiptlastele õppetunde anda.

Leon tunnistas, et usaldamatus vaenupoolte vahel on «suurem kui kuu aja eest». «Minu arvates on leppimine hädavajalik, nii et see peaks olema võimalik, isegi kui see tundub äärmisel raske.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles