Kasahstan eitab Iraanile uraani müümise plaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bushehri tuumajaam Iraanis
Bushehri tuumajaam Iraanis Foto: AFP / Scanpix

Kasahstani välisministeerium lükkas täna ümber meedias ilmunud teated Iraanile uraani tarnimisest.

«Kasahstani välisministeerium lükkab kategooriliselt ümber mõnedes meediaväljaannetes ilmunud teated Kasahstani seotusest võimaliku uraanimüügiga Iraanile ning peab süüdistusi alusetuteks ja riigi mainet kahjustavateks,» ütles ministeeriumi esindaja Jeržan Ašikbajev.

«Kasahstani tegevus uraanivallas, kaasa arvatud meie koostöö teiste riikide rahuotstarbelise tuumaenergia kasutamisel, vastab täielikult Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) režiimile ning toimub selle organisatsiooni kontrolli all,» ütles Ašikbajev.

«Tuumarelvavaba riigina järgime vääramatult tuumarelva leviku tõkestamise lepingut, ÜRO konventsiooni tuumamaterjalide füüsilisest kaitsest, vastavaid ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone, samuti tuumatarnijate grupi põhimõtteid,» rõhutas Kasahstani välisametkonna esindaja.

«Olles loobunud vabatahtlikult maailma suuruselt neljandast tuumaarsenalist, olles pannud kinni maailma suurima tuumakatsepolügooni, on Kasahstan üks tuumadesarmeerimisprotsessi tunnustatumaid liidreid,» ütles Ašikbajev.

Briti ajaleht Guardian teatas täna, et Iraan on sõlmimas Kasahstaniga lepingut 1300 tonni uraanimaagi ostmiseks. Väljaande andmeil käib jutt 450 miljonit dollarit maksvast tehingust.

Tehingu õnnestumine tagaks Iraanile tuumakütuse meditsiinilistel eesmärkidel, ent lääneriikides arvatakse, et seda võidakse siiski kasutada ka tuumarelvaprogrammi arendamiseks.

Guardiani teate lükkas ümber ka Teheran, öeldes, et see ei vasta tõele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles