Hiina ähvardas uiguuride pärast Šveitsi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadel Guantanamost vabanenud Ablakim Turahun (vasakul) ja Abdulla Abdulqadir leidsid varjupaiga Bermudal.
Kevadel Guantanamost vabanenud Ablakim Turahun (vasakul) ja Abdulla Abdulqadir leidsid varjupaiga Bermudal. Foto: AP / Scanpix

Hiina ähvardas Šveitsi sellega, et kahele Guantanamost vabastatavale uiguurile varjupaiga andmine võib mõjutada nende kahe riigi suhteid, teatab uudistevõrk AFP.

«Meil on kohustus meenutada, et Hiina seisukoht on see, et terrorismis kahtlustatavad Hiina kodanikud tuleb Hiinasse tagasi saata sõltumata nende rahvusest,» teatas Hiina saatkond kirjas Šveitsi võimudele. «Me ei taha absoluutselt, et see afäär mõjutaks Hiina-Šveitsi suhteid.»

«Me loodame, et Šveits suudab seda mõista ning võtta Hiina muret väga tõsiselt, keeldudes selgelt nende inimeste vastuvõtmisest,» jätkus avaldus.

Šveitsi välisministeeriumi esindaja kinnitas, et nad on hiinlastelt sellise kirja saanud. Samas lisas ta, et Zürich pole veel otsustanud uiguuridele varjupaiga andmise küsimust.

Kaks küsimuse all olevat uiguuri elasid 2001. aasta oktoobris, kui USA Afganistani pommitama hakkas, seal laagris koos 20 rahvuskaaslasega. Uiguurid pagesid mägedesse, kuid anti üle Pakistani võimudele, kes omakorda andsid nad üle USA-le, mis saatis nad Guantanamo vanglasse.

2006. aastal vabastati 22 uiguurist viis, kes said varjupaika Albaanias. Neli nende kaaslast võeti mullu juunis pärast Guantanamost vabastamist vastu Bermuda saartel ja veel viis oktoobris Belau saarel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles