Nepal sai maoistide kiuste demokraatliku presidendi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepali esimeseks presidendiks valiti Ram Baran Yada.
Nepali esimeseks presidendiks valiti Ram Baran Yada. Foto: AFP / Scanpix

Demokraatlikud jõud toetasid täna Nepali parlamendis toimunud hääletusel Nepali Kongressi kandidaati Ram Baran Yadavit, kes valiti riigi esimeseks presidendiks.


Yadavi sai 590st konstitutsioonilise assamblee liikme häältest 308. Tema peamine vastaskandidaat maoistide toetatud veteranpoliitik Ramraja Prasad Singh kogus 282 häält, vahendab AFP.

Nädalavahetusel toimunud esimene hääletus kukkus parlamendis läbi, sest ükski kandidaat ei kogunud vajalikke toetushääli.

Kuigi Nepali presidendil on puhttseremoniaalne roll, vannutab ta ametisse peaministri, mis kujuneb riigile järgmiseks proovikiviks, sest parlamendi suurim fraktsioon ja aprillis valimised võitnud maoistid võivad keelduda valitsuse moodustamisest, kuna neil pole parlamendis absoluutset enamust.

Ka analüütikute arvates põhjustab mittemaoistliku kandidaadi valimine riigi presidendiks edasisi «probleeme ja väljakutseid». Mitme eksperdi sõnul ei saavutata riigis stabiilsust, kui maoistid keelduvad valitsuse moodustamisest, sest see muudab raskeks ka põhiseaduse vastu võtmise.

Maoistide esindaja Krishna Mahara ütles, et nende partei ei ole veel otsustanud, kuidas nad edasi tegutsevad.

Riigi endine tervishoiuminister Yadav kinnitas, et ta kasutab oma uut positsiooni Nepali ühendamiseks ja riigi poliitilise kultuuri arendamiseks.

«Ma soovin, et kõik nepallased ühendaksid harmoonias käed ja liiguksid riigi arendamisel edasi,» ütles Yadav.

Mais loobus aastaid kestnud kodusõjast räsitud Nepal 240 aasta vanusest monarhiast ja riiki juhtis piiratud võimuga peaminister Girija Prasad, mistõttu riik sattus poliitilisse patiseisu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles