Iraan ei kavatse sammugi taganeda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Islamivabariigi president Mahmoud Ahmadinejad kinnitas täna, et Teheran ei kavatse vaidlustes oma tuumaprogrammi pärast «kriipsukestki» järgi anda.

 

Kuus suurriiki andsid eelmisel nädalavahetusel Genfis toimunud kohtumisel Iraanile aega kaks nädalat, et vastata üleskutsetele peatada oma tuumaalane tegevus, mis lääne hinnangul on sihitud aatomrelva väljatöötamisele, vahendas Reuters.

Teheranile ähvardati vastasel juhul kohaldada senisest veelgi rangemaid sanktsioone. Nõustumise korral aga pakutakse riigile majanduslikke ja muid soodustusi.

Ahmadinejad tõrjus tänases teleesinemises aga igasugused võimalused survele alluda. «Iraani rahvas ei tagane kriipsukestki rõhuvate suurvõimude ees,» kinnitas president riigitelevisioonis.

Islamivabariigi juhtkonna sõnul on tuumaprogrammi eesmärgid rahumeelsed ning suunatud elektritootmisele, et maailma suuruselt neljas naftatootja saaks eksportida suuremas koguses energiavarasid.

«Iraani rahvas on valinud oma tee,» märkis Ahmadinejad, kes lubas samas, et kui lääs läheneb küsimusele seaduslikul, õiglasel ja loogilisel moel, siis on ka Teheran valmis läbi rääkima «oluliste üleilmsete küsimuste» osas ning tegema koostööd «inimkonna probleemide lahendamisel».

Iraan on juba varem korduvalt välistanud võimaluse peatada uraani rikastamine, mida lääneriigid järjekindlalt nõuavad enne ametlike läbirääkimiste alustamist islamivabariigiga. Rikastatud uraani kasutatakse kütusena tuumaelektrijaamades, aga suurema rafineerimise korral ka aatompommi materjalina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles