Leedu president Moskvasse ei sõida

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite oma Eestist ja Lätist saabunud ametivendade vahel.
Leedu president Dalia Grybauskaite oma Eestist ja Lätist saabunud ametivendade vahel. Foto: AP / Scanpix

Leedu president Dalia Grybauskaite ei sõida selle aasta mais Moskvasse võidupäeva pidustustele, vaid viibib siis hoopis ametlikul visiidil Iirimaal.


Grybauskaite rõhutas samas eile, et Vene presidendilt Dmitri Medvedevilt saadud kutse külaskäiguks endale sobival ajal on palju kasulikum kui aastapäevade pidustustel viibimine, vahendas ELTA/LETA. 

«Selline suhete soojendamine on kasulik mõlemale poolele,» märkis Leedu riigipea. Tema sõnul oleks mais kahepoolse kohtumise korraldamine siiski liiga varajane, sest paljud küsimused tuleks enne ette valmistada.

Medvedev saatis sel nädalal Grybauskaitele kirja, milles ta lükkas varem kokkulepitud kohustustele viidates tagasi viimase kutse sõita märtsis Leetu visiidile, et tähistada seal 1990. aasta iseseisvusdeklaratsiooni aastapäeva.

Kremli juht kinnitas samas, et soovib naabrite vahele «dünaamilisemaid» sidemeid, ning õnnitles Leedut läheneva tähtpäeva puhul, kuhu saabub Venemaalt transpordiminister Igor Levitin.

Grybauskaite tõrjus tagasi väited, nagu oleks Levitini saabumine diplomaatiline ninanips tema pihta. «Sula meie suhetes on hea mõlemale poolele» kinnitas ta ajakirjanikele. Samal päeval teatas tema kantselei ka plaanitud Iiri visiidist, mis toimub 9. ja 10. mail.

Venemaa president pole veel kahe aastakümne jooksul kordagi Leedut külastanud, märkis AFP uudisteagentuur.

Moskvas tänavu peetavatele võidupäeva pidustustele kavatseb sõita selleks mitteametliku kutse saanud Läti president Valdis Zatlers ning seni äraootaval seisukohal on ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles