Põhja-Korea maadleb ulatusliku toidukriisiga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnanguliselt kannatab toidunappuse küüsis 50 protsenti Põhja-Korea elanikest.
Hinnanguliselt kannatab toidunappuse küüsis 50 protsenti Põhja-Korea elanikest. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO toiduabiprogrammi WFP (World Food Programme) täna avaldatud uuringu kohaselt maadleb kommunistlik Põhja-Korea lähiaastate ühe suurima näljahädaga.


ÜRO toiduabiprogrammi Põhja-Koreas esindava Jean-Pierre de Margerie sõnul kannatab hinnanguliselt pool riigi elanikkonnast alatoitumuse ja toidunappuse küüsis, vahendas AFP.

Nii suurt näljahäda pole riigis olnud alates 90ndatest, kui alatoitumuse tagajärjel hukkus üle kahe miljoni inimese. Alates sellest ajast on Põhja-Korea oma elanikkonna toitmisel sõltunud välisriikidest.

«Viis või kuus miljonit korealast vajaksid hetkel toiduabi,» ütles de Margerie ajakirjanikele Pekingis toimunud pressikonverentsil ja lisas, et eelmise aasta üleujutused mõjusid riigile laastavalt, sest hävitasid suurema osa viljasaagist.

Eraosalusega kaubandusasutustes on hinnad viimase kolme kuu jooksul tõusnud kuni neli korda, samal ajal on riigile kuuluvad toidupoed vähendanud oma päevanorme umbes 70 protsendi võrra, sest Põhja-Korea oma toiduainetetoodang on vähenenud.

ÜRO toiduabiprogramm hakkas Põhja-Koreale toiduabi andma taas juunis, kuid de Margerie sõnul vajaksid 23 miljonit põhjakorealast toiduabi vähemalt kuni 2009. aasta oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles